Biodinamika je način življenja

Ste vedeli, da je bila po načelih biodinamike pridelana hrana med rastjo deležna koncentrirane energije iz vesolja? Do tega naj bi ji po učenjih idejnega očeta biodinamike Rudolfa Steinerja pomagali posebni kompostni pripravki, skrbno izbrani glede na energetski profil posamezne rastline. Kopriva naj bi tako prinašala energije Sonca, kamilica reprodukcijske energije Merkurja, regrat vitalne energije Jupitra in baldrijan življenjsko silo Saturna.

Certificirana biodinamična živila lahko tudi slovenski kupci kupijo pod blagovno znamko Demeter. Za doseganje predpisanih standardov se morajo Demetrovi kmetovalci strogo držati vrste zapovedi, kot so kolobarjenje namesto monokultur, uporaba kompostov namesto mineralnih gnojil in prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov ter sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev. “Od več kot 350 dodatkov, ki so dovoljeni v konvencionalni pridelavi, in 47, ki so dovoljeni v ekološki hrani, jih znamka Demeter dovoljuje samo 13,” pojasnjuje dr. Maja Kolar iz Združenja Demeter Slovenija.

Preparata iz roga

Namesto sintetičnih sredstev biodinamiki poleg zgoraj omenjenih kompostov izrabljajo tudi moč dveh posebnih preparatov za škropljenje. Poimenovali so ju gnoj iz roga in kremen iz roga. Kombinacija roga krave, ki je že telila, in kravjega gnoja oziroma kremenovega preparata pomaga preporoditi prst, tako da so mlade rastline optimalno oskrbljene s hranili in so zaradi tega tudi bolj odporne proti suši.

Biodinamika ni le znanost o sonaravnem načinu kmetovanja, temveč je tako način življenja kot tudi način dojemanja sveta. “Kmetijo pojmujemo kot organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek. Ključno je, da ti organi delujejo kot harmonična celota,” strne izročilo biodinamike Maja Kolar.

Povpraševanje raste

Omenjena blagovna znamka se uporablja v 52 državah sveta. Slovenski biodinamični kmetje so združili moči v Združenju Demeter Slovenija, ki je polnopravni član krovne mednarodne organizacije Demeter International. Za redni nadzor strogih standardov sta pri nas zadolženi dve organizaciji, in sicer Kon-Cert in IKC Maribor.

Naša država se trenutno lahko pohvali z 41 biodinamičnimi kmetijami, živila s certifikatom Demeter pa pridelujejo na 255 hektarjih površine. Biodinamične kmetije nosijo ekološki in Demetrov certifikat hkrati, v Združenju Demeter Slovenije pa so v zadnjih letih s posebnim zadovoljstvom zabeležili trend vključevanja kmetij z večjimi površinami in mladimi gospodarji. Z dviganjem stopnje ozaveščenosti prebivalstva se povečuje tudi povpraševanje po tovrstnih izdelkih.

Dražje, a ne zelo

Demetrove proizvode lahko kupci prepoznajo po značilnem logotipu, na voljo pa so na kmetijah, v nekaterih ekološko usmerjenih trgovinah, sem ter tja pa tudi na tržnicah. Izdelki so kakovosti primerno sicer nekoliko dražji, vendar ne toliko, kot bi marsikdo pričakoval.

“Kupce vabimo, da se o tem prepričajo sami,” pravijo v Demetru. “Jabolka prve kakovosti imamo trenutno po 1,8 evra za kilogram, kar je ugodneje kot cena mnogih jabolk, ki imajo samo ekološki certifikat. Poleg tega naša jabolka kupcu zagotavljajo nizek ogljični odtis, saj so bila pridelana v Sloveniji


Sorodni članki

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v…

Več...

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem