Domači jogurti – zdravju koristni jogurti | Jogurt, Mleko | Zdrava in uravnotežena prehrana

Domači jogurti – zdravju koristni jogurti

Jogurt je eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov. Nastane s kisanjem oziroma fermentacijo mleka, to je s spreminjanjem laktoze v mlečno kislino zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, tudi kvasovk. S fermentacijo pridobivajo tudi kislo mleko, kislo smetano, skuto, sir itd.

Na prodajnih policah najdemo najrazličnejše jogurte, med katerimi so najbolj zdravju koristni navadni jogurti, tisti iz bližine, domači. V jogurte ni dovoljeno dodajati konzervanse.

Kaj vsebuje jogurt?

Jogurt ima dvakrat več mlečnih beljakovin kot mleko, veliko kalcija ter vitaminov B6 in B12. Vanj ob koncu proizvodnje lahko dodajajo snovi, ki izjemno pozitivno vplivajo na prebavni trakt in s tem na imunski sistem – probiotike in prebiotike. Med probiotike sodijo bifidobakterije in laktobacili, ki so sestavni del zdrave mikroflore prebavil. Za njihovo boljše delovanje so nujni prebiotiki, ki v črevesju ustvarijo primerne pogoje za življenje koristnih mikroorganizmov, saj jim služijo kot hrana.

Jogurti so lahko izdelani iz katerega koli mleka. Še posebej cenjeni so tisti iz kozjega mleka.

Pazljivo pri jogurtih s sladkorji

Sadni jogurti lahko imajo veliko dodanega sladkorja pa tudi aditivov, ki so posledica želje potrošnikov po bolj intenzivnih barvah, aromah in okusih. V Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili na jogurte z dodatki, kot so hrustljavi muesliji, kosmiči ali čokoladni bomboni. V enem lončku takega jogurta je lahko do 30 gramov sladkorja pa tudi veliko aditivov. Uživati bi jih morali namesto posladka.

Najbolj zdravju koristen je navaden jogurt

Navadni jogurti imajo manj sladkorja in nimajo aditivov (barvil, sredstev za zgostitev, konzervansov …). Sto gramov takega jogurta vsebuje samo od tri do pet gramov sladkorja. Navadnim jogurtom se ne sme dodajati konzervansov. Kljub temu imajo dolg rok trajanja, ki je posledica naravnega konzervansa, mlečne kisline.

Domači ali tuji jogurt?

Domači, slovenski jogurti so izjemno priporočljivi. Naše mleko se po kakovosti uvršča v sam evropski vrh. Ker je mleko izjemno občutljivo, je koristno skrajšati daljše prevoze – krajša je pot od pridelovalca do potrošnika, bolj priporočljiv je jogurt. Na prodajnih policah lahko najdemo tudi jogurte z označbo “Pridelano/proizvedeno brez GSO”, ki zagotavlja, da živali, ki so oddale mleko, niso bile krmljene s krmo iz gensko spremenjenih rastlin.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem