Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za srečnega oljeljubca!

Na severu zamejeno z Italijo, na zahodu z morjem, na jugu s Hrvaško in na vzhodu s Kraškim robom – to je območje, na katerem pridobivajo oljčni nektar po imenu Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre. Da gre res za nadvse posebno vrsto olja, priča dejstvo, da je Slovenska Istra eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka.

Med poznavalci se je že davno udomačilo védenje, da gre zaradi podnebnih posebnosti, sestave tal in izbora oljk za izjemno oljkarsko območje. Tako ne preseneča, da je Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre živilo z zaščiteno označbo porekla.

Morda lahko za začetek pojasnimo, kaj sploh pomeni izraz ‘deviško oljčno olje’. Gre za olje, ki je bilo iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih aditivov. Ekstra deviško oljčno olje pa v sklopu treh kategorij, v katere na osnovi senzoričnega ocenjevanja in kemijske analize razvrščamo deviška olja, predstavlja najvišjo, torej najbolj kakovostno kategorijo.

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre je torej izjemno zdravo olje, ki mu skrbno določen način pridelave in skladiščenja podeli posebej visoko vsebnost antioksidantov, poimenovanih biofenoli. K temu največ prispevajo v optimalni zrelosti obrani plodovi istrske belice, ki je mora biti v vsakem olju zzaščiteno označbo porekla vsaj trideset odstotkov. Prav biofenoli so tisti, ki dajejo olju značilen grenek in pikanten okus, zaradi katerega je tako visoko cenjeno tudi z gurmanskega vidika.

Vsaka oljka je sicer produkt oljarjeve celoletne skrbi in truda, a pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Večina zemljišč oljčnikov v Slovenski Istri je takih, da je strojno obiranje na njih tako ali tako ovirano, če ne dejansko onemogočeno. To pa v praksi pomeni manj poškodb na oljkah in boljši končni produkt.

“Kemijski parametri kakovosti za naša olja z zaščiteno označbo porekla so natančno določeni in ostrejši kot tisti, ki veljajo za ostala ekstra deviška oljčna olja,” zagotavlja Danilo Markočič, predsednik Društva oljkarjev Slovenske Istre. “Kot najpomembnejšega med njimi bi izpostavil nižjo vsebnost prostih maščobnih kislin. Za ekstra deviška oljčna olja nasploh velja, da smejo vsebovati do 0,8 odstotka takih kislin, medtem ko jih sme Ekstra deviško olje Slovenske Istre vsebovati največ 0,3 odstotka! Poleg tega mora dosegati višjo organoleptično oceno, kot je potrebna za druga ekstra deviška oljčna olja. Za Ekstra deviško olje Slovenske Istre je bilo določeno, da mora biti ocena višja ali enaka 7. Olja s tako oceno so primerno sadežna, grenka in pikantna, kar je značilnost vrhunskih olj.”

Za preverjanje teh visoko zastavljenih ciljev skrbi reden in zanesljiv postopek kontrole. Vsak pridelovalec ali skupina proizvajalcev, ki se prijavi na proces zunanje kontrole, mora najprej vpeljati svojo lastno notranjo kontrolo. Zunanjo kontrolo izvajajo certifikacijski organi, ki jih imenuje Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Certifikacijski organi zunanjo kontrolo izvajajo vsaj enkrat letno.

In kako najbolje uporabiti Ekstra deviško olje Slovenske Istre? Za popoln izkoristek njegove visoke vsebnosti biofenolov bo najbolje, da ga dodamo hladnim oziroma gotovim jedem.

“V javnosti se pojavila dezinformacija, da to olje s toplotno obdelavo postane škodljivo,” pojasnjuje Vanja Dujc, eden naših v zadnjem času največkrat nagrajenih oljarjev. “Vendar to absolutno ne drži. V resnici spada med tista olja, ki dopuščajo najvišjo toplotno obdelavo do 220 stopinj. Je pa res, da tak postopek preživijo predvsem maščobe, medtem ko antioksidante v veliki meri izgubimo. Glede tega ima seveda vsak svoje poglede, ampak jaz svojim kupcem svetujem, naj imajo doma vedno dve oljčni olji. Eno zelo kakovostno, ki naj ga uživajo surovega v že pripravljenih jedeh, drugo pa naj bo cenovno ugodnejše in naj ga uporabljajo za pečenje, cvrtje in podobne procese.”


Sorodni članki

Bučno olje – favorit slovenskih gospodinjstev

V tekmi za popularnost med olji je slovensko bučno olje med favoriti. Raziskave so pokazale, da kar 91 odstotkov gospodinjstev uporablja bučno olje in da je kar 74 odstotkov potrošnikov pripravljenih kupiti ekološko, kakovostnejše bučno olje. Slovenci imamo velik privilegij,…

Več...

Z bučnim oljem do nižjega holesterola in stabilnejšega srca

Štajersko prekmursko bučno olje kot najžlahtnejši dokaz Slovenčeve posebne zgodovinske ljubezni do buč Oktobra leta 2012 je Štajersko prekmursko bučno olje postalo petnajsti slovenski proizvod, zaščiten na ravni Evropske unije. Postopek registracije pri Evropski komisiji je v tem primeru trajal…

Več...

Triumf slovenskih oljkarjev na Hrvaškem

Če kdo slučajno potrebuje še dodaten dokaz, da v slovenski Istri nastajajo vrhunska oljčna olja, si mora samo ogledati rezultate nedavnega ocenjevanja oljčnih olj Maslina v Splitu. Na tem tradicionalnem, letos že trinajstem tekmovanju je šampionski pokal s Hrvaške v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem