Hladni nasveti za vroče dni | Zdrava in uravnotežena prehrana

Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi živil v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega ravnovesja.

Strokovnjaki opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata k našemu dobremu počutju. Vse bolj se zavedamo, da s pravilno prehrano delujemo preventivno.

Poletna prehrana naj bo uravnotežena

Prehrana naj bo poleti pestra in uravnotežena. Vnašajmo toliko energije, kot je porabimo, kar pomeni, da količino in vrsto hrane prilagodimo življenjskemu slogu in obsegu telesne aktivnosti. 

Tekočino dobimo tudi s hrano

Odrasla oseba bi morala dnevno zaužiti dva do tri litre tekočine. S povečano telesno dejavnostjo, znojenjem in temperaturo pri nekaterih obolenjih pa se potreba po tekočini poveča. Tekočino lahko v telo vnašamo tudi z juhami, sadjem ali zelenjavo.

Priporočamo, da izberete lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje. Če prihajajo iz lokalnega okolja, je čas njihovega transporta krajši. Živilo tako ohrani več koristnih snovi in okusa. S takšnim ravnanjem prispevate tudi k zmanjšanju onesnaževanja in podpirate razvoj lokalnega gospodarstva.

Lubenica

Lubenica

Pravo poletno razvajanje za vaše telo je lubenica, ki vas bo tudi v največji vročini prijetno osvežila. Lubenica je sezonsko sadje, ki vsebuje zelo veliko tekočine. Najboljša je prijetno ohlajena. V njeni lupini lahko pripravite tudi romantičen koktajl.

Breskev

Breskev

Poleg svojega sladkega okusa breskve vsebujejo vitamina A in C, ki dobro vplivata na našo kožo.

Zaradi nizke vsebnosti kalorij so odličen posladek, ki si ga lahko privoščimo brez slabe vesti. Odrasli si jih lahko pripravimo narezane s sladkorjem in belim vinom, ki ga razredčimo z vodo.

Jabolka

Jabolka

Na plaži ali na poti, na pikniku ali na domačem vrtu so vedno prava izbira. Za hitro potešitev lakote imejte vedno pri roki sveže, sočno jabolko. Daje občutek sitosti in nam pomaga pri ohranjanju telesnega ravnovesja. Že star pregovor pravi »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«.

Kumare

Kumara

Kumare so zelenjava, ki omogoča dobro hidracijo. Ta je med vročimi poletnimi dnevi izredno pomembna. Pripravimo lahko prigrizke, ki vključujejo kumare, ali narezke s koščki kumare, ki jih položimo na izbrane namaze na kruhu ali v sendviču. Lahko pa si naredimo tudi solato ali osvežilni napitek.

Bučke

Bučke

Domače bučke so prava poslastica. Lahko so različnih barv; od rumene pa vse do temno zelene. Uživamo jih toplotno obdelane ali sveže. Odlične so panirane, popečene ali nadevane, največ svežine pa dajo v solati ali osvežilnem napitku.

Preberite tudi:


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem