Kaj jedo naši otroci?

Odrasli se dobro zavedamo, da sta rast in razvoj otrok močno odvisna od uravnotežene in zdrave hrane. Otroci pa, nasprotno, zelo radi posegajo po nezdravi hrani in niso ravno veliki ljubitelji sadja in zelenjave. Veliko otrok se spopada z boleznimi sodobnega časa, kot sta debelost in sladkorna bolezen. Kako bi obrnili ali vsaj zmanjšali ta trend? Začeti moramo tam, kjer otroci preživijo pomemben del dneva: v šoli.

Obrok, ki ga poje slovenski osnovnošolec, je že šesto leto bogatejši za več sadja in zelenjave. Slovenske osnovne šole, ki izvajajo evropski ukrep Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠSZ), namreč tedensko razdeljujejo brezplačne obroke svežega sadja in zelenjave. Zelo zaželeno je, da šole živila nabavljajo pri lokalnih pridelovalcih ali se odločajo vsaj za tista, ki so slovenskega porekla. Shema šolskega sadja in zelenjave se večinoma financira iz evropskega denarja, v njem pa trenutno sodeluje 25 držav članic EU.

Sadje imajo raje kot zelenjavo

Zanimalo nas je, kakšne izkušnje imajo učenci in slovenske osnovne šole z izvajanjem tega ukrepa, a so nam z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočili, da bodo rezultati vrednotenja SŠSZ znani šele februarja 2017, ko se bo zaključilo petletno vrednotenje. Rezultati z zadnjega vrednotenja so bili sicer zelo spodbudni. Učenci so v anketi odgovorili, da odkar se izvaja ukrep, uživajo več sadja in zelenjave kot prej, izboljšalo pa se je tudi njihovo znanje o zdravi prehrani. Večini otrok je na splošno bolj pri srcu sadje kot zelenjava, ukrep pa je pripomogel k temu, da so izboljšali svoj odnos do nje. Šole v okviru sheme letno razdelijo 500 ton sadja in zelenjave, od tega pet odstotkov iz ekološke pridelave. Večina šol dodaten obrok v obliki sadja in zelenjave v povprečju ponudi enkrat tedensko.

Otroke učijo vrtnarjenja

V okviru shem je na marsikateri osnovni šoli zrasel tudi čisto nov zelenjavni vrt, na katerem otroci iz prve roke spoznavajo, kako poprijeti za vrtno orodje. Lani je kar 13 osnovnih šol, ki sodelujejo pri ukrepu, tako dobilo nov šolski vrt, 47 pa jih je obnovilo starega. Gre za projekt Šolski vrtovi, ki je spremljevalni projekt SŠSZ. Z njim otrokom omogočajo, da s pomočjo učnega orodja – šolskega vrta – pridobijo osnove vrtnarjenja in spoznajo njegov namen. To je vsekakor dobrodošla naložba v znanje, ki bo otrokom koristilo za vse življenje.


Sorodni članki

Zaveza odgovornosti za bolj informirano izbiro hrane in pijače

Neuravnotežena prehrana je pomemben krivec za razvoj debelosti in drugih, kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen. Pogosto uživanje sladkih pijač je mogoče opaziti predvsem med mladimi potrošniki, precej dovzetni so namreč tudi za oglasna sporočila. Proizvajalci sladkih…

Več...

Če vaš otrok zajtrkuje, bo iz šole prinesel več znanja

Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 navaja, da sta obilica nezdrave ponudbe živil in nedejaven način življenja največja krivca za naraščanje debelosti med otroki, mladostniki in odraslimi. Dejstvo je, da se stanje na tem…

Več...

Kunčji "ajmoht" in ajdov "sushi" v Grand Hotelu Union

Po dvanajstih napetih regijskih tekmovanjih se je v ljubljanskem Grand Hotelu Union prejšnjo sredo zaključil veliki finale petega cikla tekmovanja Kuhnapato. Hiter sprehod skozi imena tekmujočih nam pove, kako pestra druščina se je tam zbrala: Kul Dobjani iz OŠ Dobje,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem