Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir? | Mleko, Sir | Zdrava in uravnotežena prehrana

Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so najbolj priljubljeni tipični slovenski siri, ki so naprodaj v malone vsaki živilski trgovini.

Nanoški sir

To je trdi sir za rezanje, bogat z beljakovinami in maščobami. Na planoti Nanos so ga izdelovali že za časa Trubarja. Prepoznate ga po čistem vonju ter intenzivnem, malce pikantnem in slanem okusu. Kravje mleko, iz katerega nanoški sir nastaja, pridobivajo na Krasu in v Vipavski dolini. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Bovški ovčji sir

To je še en tradicionalni slovenski sir, ki ga pridelujejo na Bovškem. Je trd in polnomasten. Izdelujejo ga iz ovčjega mleka, ki vsebuje več maščob in beljakovin kot kravje in kozje. Bovškemu ovčjemu siru včasih primešajo majhen delež kravjega ali kozjega mleka. Je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla.

Kraški ovčji sir

Ta poltrdi polnomastni sir je tradicionalen izdelek kraškega ovčarstva. Na Krasu ga že stoletja izdelujejo iz mleka kraške ovce. To pasmo so izoblikovali pusti kraški pašniki, na katerih uspevajo dišavnice in zelišča. Zaradi teh specifičnih življenjskih pogojev je po vonju, okusu in teksturi poseben tudi sir.

Kozji siri

Kozje sire izdelujejo povsod po Sloveniji. Kozje mleko in kozji siri veljajo za izjemno zdravilne že od Hipokratovih časov. Koza se namreč prehranjuje z več kot 600 rastlinami, vršički in zelišči, s čimer je najbrž povezan tudi fenomen, ki ga znanost ne zna pojasniti – da koza nikoli ne zboli za rakom.

Tolminc

Ta trdi in polmastni sir že stoletja izdelujejo iz kravjega mleka na Zgornjem Posočju. Prvi zapisi o njem so se pojavili že v 13. stoletju, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo oziroma dajatev zemljiški gospodi. Je nežnega in aromatičnega okusa, ki z zorenjem postaja vse intenzivnejši, spominja pa na orehe.

Bohinjski sir

Je eden najbolj znanih ementalskih sirov v Sloveniji, ki ga odlikuje izjemno aromatičen okus. Osnovno znanje za izdelavo tega sira je v Slovenijo prišlo iz švicarskega Emmentala, vendar je več kot stoletna tradicija izdelave na Bohinjskem na njem pustila svojevrsten pečat. Izdelujejo ga iz bohinjskega kravjega mleka.

Mleko je zakladnica rudninskih in mineralnih snovi, ki varujejo srce, pomagajo premagovati stres in imajo še številne druge pozitivne učinke na zdravje. V kravjem mleku je ogromno karotenoidov in drugih snovi, ki ščitijo telo pred rakom (zlasti debelega črevesa). Več o koristi mleka, še posebej lokalnega – slovenskega, lahko preberete v našem priročniku.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem