Kupujmo domače in podprimo lokalno gospodarstvo | Lokalno | Prednosti lokalnega okolja

Kupujmo domače in podprimo lokalno gospodarstvo

Lokalno pridelana hrana ima v primerjavi z uvoženimi pridelki marsikatero prednost, z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane pa storite tudi majhen, a pomemben korak v podporo lokalnemu gospodarstvu. Lokalna trajnostna oskrba ima širši družbeni pomen, saj z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov skrbimo za širšo družbeno dobrobit – med drugim za ohranjanje delovnih mest, ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalni razvoj. Po mnenju strokovnjakov zavedanje o pomenu slovenske kmetijske proizvodnje in domače oziroma lokalno pridelane hrane pridobiva na pomenu, še zlasti v sedanjih kriznih časih, ko je hrana postala vrednota. »Resda večina slovenskih kupcev pogleda najprej na ceno proizvoda ali izdelka, v ospredje pa še vedno postavljamo izvor pridelka in ob konkurenčnih oz. primerljivih cenah, če je le mogoče, izberemo lokalno pridelan proizvod,« pravi prof. dr. Jernej Turk, predstojnik Katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja ter predsednik Društva agrarnih ekonomistov Slovenije. Lokalni pridelovalec Po njegovih besedah ima lokalna proizvodnja vsaj tri razsežnosti, na katere vplivamo z nakupom: ekonomsko, okoljsko in socialno.

  • Ekonomska komponenta implicira konkurenčnejši agroživilski sektor, kar posredno vodi k večji dostopnosti lokalne hrane po primernih cenah.
  • Večja pozornost namenjena okolju prijaznim tehnikam pridelovanja in večji stopnji zaupanja med kmetijskimi proizvajalci in kupci njihovih dobrin.
  • Potrošniki z nakupom lokalne hrane omogočamo večjo zaposljivost, ohranitev oz. odpiranje novih delovnih mest na podeželju in povečanje ekonomske ter socialne varnosti posameznika.

Sorodni članki

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem