Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane

Ste že slišali za mohant? To je gurmanski sir, ki ga izdelujejo na Bohinjskem. Odlikuje ga poseben vonj, ki nekatere odbija, nekateri pa ga močno vzljubijo. Mohant je lokalna kulinarična posebnost, zaščitena na evropski ravni.

Kakšen sploh je mohant? “To je mehki sir, ki je lahko tudi mazav. Ima značilen vonj in okus. Njegov vonj, ki marsikoga lahko odbije, je posledica tehnologije zorenja. Zori namreč v anaerobnih pogojih. Pri tem se sprošča se amonijak, ki smrdi,” nam ga na kratko predstavi Monika Ravnik, predsednica Sirarskega društva Bohinj in avtorica specifikacije za ta sir. Sir, ki izpolnjuje pogoje iz te specifikacije, boste med drugim prepoznali po logotipu “Samo eden je Mohant”.

“Je ta sir pokvarjen?”

Ravnikarjeva priznava, da marsikdo, ki povonja mohant, pomisli, da gre za pokvarjen sir. Vendar smo na tega posebneža lahko upravičeno ponosni: “Ni prav veliko takih tehnologij in takih sirov. Podobnih je v svetu zelo malo.” Njegovo uživanje zelo ugaja tudi našemu želodcu. Laže namreč prebavljamo živalske beljakovine, ki so že razgrajene v aminokisline.

Mohant je zaščiten

Mohant je proizvod, označen z navedbo zaščitena označba porekla (ZOP). ZOP pomeni, da živilo izvira iz določenega geografskega okolja, ki ima nanj neposreden vpliv, na to geografsko področje pa je omejena tudi njegova proizvodnja. “Izdeluje in proizvaja se lahko na strogo določenem območju, ki je omejeno z Bohinjsko kotlino in Bohinjsko dolino, zajete pa so tudi bohinjske planine,” pove sogovornica. “Poleg geografske zaščite ima tudi lokalni bohinjski certifikat Bohinjsko. To je tudi priznanje proizvajalcem, da izdelujejo kakovostno lokalno hrano,” še pove Ravnikova.

Način izdelave

Mohant ima dolgo tradicijo izdelave, ki se prenaša iz roda v rod. Izdelujejo ga iz surovega mleka, kar pomeni, da nima dodanih kultur. Vsi mikroorganizmi, ki sodelujejo pri njegovem okusu, so iz mleka. “Postopek izdelave je popolnoma enak kot pri drugih sirih, le da ga lahko solimo na suho ali v slanici,” pravi Ravnikova. Zaželeno je, da je narejen iz mleka avtohtone pasme goveda bohinjska cika.

Kje ga lahko kupimo?

V Bohinju so trenutno štirje proizvajalci, ki so registrirani in certificirani za mohant. Eden od teh je Bohinjska sirarna, ki ga dobavlja nekaterim večjim živilskim trgovinam.

Logotip Zaščitene označbe porekla        

Evropski in slovenski znak “Zaščitena označba porekla” (ZOP), ki jo nosi mohant

Drugi ga prodajajo lokalno – na domu ali na tržnici vsako soboto dopoldne v Bohinjski Bistrici. “Potrošnik ga ali vzljubi in ga kupuje ali pa ga nikoli več ne bo kupil. Proizvodnja mohanta je omejena, ni množična. Tudi večja sirarna ga ne bi prodajala kot glavni produkt. Mohant je resnično specialiteta,” zaključi Ravnikova.

In še namig za gurmane: mohant se dobro znajde tako v hladnih kot toplih predjedeh, glavnih jedeh in sladicah. Da jim poseben, bolj poln okus. Boste poskusili?


Sorodni članki

Sir Kozovč s Kmetije pri Pustotniku med svetovnimi sirarskimi prvaki

V idiličnem podeželskem okolju Poljanske doline je Kmetija pri Pustotniku. Več kot dve desetletji ukvarjanja s sirarstvom je 16. novembra letos obrodilo sad, na katerega smo lahko ponosni vsi v Sloveniji. Pustotnikova kmetija je namreč prejela prestižno srebrno medaljo na…

Več...

Potrjena specifikacija »IZBRANA KAKOVOST« za mleko in mlečne proizvode

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za kmetijske pridelke in živila iz nove sheme »izbrana kakovost«, in sicer za mleko in mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. V specifikaciji so natančno predpisani pogoji pridelave in predelave, mikrobiološke…

Več...

Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem