Označba višja kakovost – ko vemo zakaj kupujemo boljše | Višja kakovost | Navedbe in označbe na proizvodih

Označba višja kakovost – ko vemo zakaj kupujemo boljše

V dneh, ko Slovenija govori o označbah Izbrana kakovost, ko v trgovine prihajajo novi in novi slovenski izdelki odlične kakovosti, ko z odobravanjem potrošnikov in tudi proizvajalcev raste zavedanje o pomenu lokalne hrane, je prav, da znamo zaščitene kmetijske pridelke in živila v trgovinah izbrati tudi glede na njihovo primerjalno prednost. V knjižici Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila najdemo prenekatero koristno informacijo v zvezi z zaščitenimi izdelki, certifikati in označbami na živilih. V Sloveniji imamo štiri ključne sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov in živil: zajamčena tradicionalna posebnost, zaščitena Geografska označba, zaščitena označba porekla ter višja kakovost, katerih pridelke in živila vam podrobneje predstavljamo danes.

Kako vemo, da je kmetijski pridelek ali živilo zaščiteno

Zaščita kmetijskega pridelka ali živila pomeni, da so zaščiteni ime določenega kmetijskega pridelka ali živila, način njegove proizvodnje in receptura. Če je izdelek certificiran, boste na embalaži našli nacionalni zaščitni znak in/ali znak EU.

sheme-kakovosti-2

Označba višja kakovost je del nacionalne sheme kakovosti

Kmetijski pridelki in živila z označbo Višja kakovost s svojimi lastnostmi med istovrstnimi prehranskimi pridelki in živili izstopajo z boljšo kakovostjo. Ta shema kakovosti velja le na območju Slovenije, zato govorimo o nacionalni shemi kakovosti. Večja kakovost pridelkov in živil se lahko odraža v sestavi, senzoričnih ali fizikalno-kemičnih lastnostih oziroma v načinu pridelave oziroma predelave. V praksi to pomeni denimo večji sadni delež v izdelku, kot je predpisano, izdelek brez dovoljenih aditivov ipd.

Označba višja kakovost

Seznam pridelkov in živil z označbo višja kakovost

Med Zlati panj z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu

 

Med Zlati panj se od drugih vrst medu razlikuje po dveh glavnih lastnostih, ključnih za določanje kakovosti: stopnji hidroksimetilfurfurala (HMF), ki je pokazatelj pregretosti medu, in nižji vsebnosti vode v medu. Označbo višje kakovosti Zlati panj ima šest vrst medu: travniški, planinski, hojev, akacijev, kostanjev, lipov.

Certificirani proizvajalci

Kokošja jajca Omega plus

 

Jedilna jajca Omega plus so proizvedena po ustaljeni tehnologiji proizvodnje, vendar zaradi dodatka ustrezno pripravljenega lanenega semena v krmno mešanico vsebujejo vsaj petkrat več maščobnih kislin omega-3 kot navadna jajca. Omega-3 je skupno ime za skupino večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so med drugim pomembne za izgradnjo in funkcijo celičnih membran, še posebej živčnega tkiva in možganov ter očesne mrežnice.

Certificirani proizvajalci

Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«

Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena« so višje kakovosti, ker vsebujejo selen, ki ima veliko vlogo pri vzdrževanju imunskega sistema, pomemben je za rast las in nohtov, delovanje trebušne slinavke, kot antioksidant pa ima vlogo pri obrambi celic pred oksidativnimi stresi. Za dosego zahtevanih količin selena v perutninskem mesu in izdelkih se selen dodaja v krmo za piščance.

Certificirani proizvajalci

Pivški piščanec in izdelki z omega-3

S posebno načrtovano prehrano piščancev iz izbranih surovin rastlinskega izvora je dosežena spremenjena maščobno-kislinska sestava mesa Pivškega piščanca in izdelkov, ki so tako bolj podobne mesu živali iz proste reje.

Certificirani proizvajalci

Poltrdi sir brez konzervansov – poltrdi siri Zelene doline

Poltrdi siri brez konzervansov so izdelani po običajnem tehnološkem postopku za izdelavo poltrdih sirov, vendar se pri obdelavi mleka za njihovo proizvodnjo uporablja postopek baktofugiranja mleka. Zato so siri obstojni kljub temu, da mleku niso dodani konzervansi. Z baktofugiranjem se iz mleka namreč mehansko odstrani približno 99–99,5 % bakterij in njihovih spor. Če mleko ni obdelano na ta način, mu je treba za pripravo poltrdih sirov dodati konzervanse, ki preprečujejo rast neželenih mikroorganizmov ter nastajanja nezaželenih napak v poznejših fazah proizvodnje (npr. napihovanje sirov).

Certificirani proizvajalci


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem