Razmišljajmo lokalno in lahko se zgodi, da spremenimo svet | Lokalno, Samooskrba | Prednosti lokalnega okolja

Razmišljajmo lokalno in lahko se zgodi, da spremenimo svet

Nedolgo nazaj je v svet prodrl glas ideje, ki se je porodila v malem kraju na severu Velike Britanije. Še pred desetletjem jo je večinsko mnenje ožigosalo kot dobro, a precej idealistično zamisel, do danes pa je iz nje izšlo svetovno gibanje po imenu Incredible Edible ali Neverjetno – užitno.

Vodilna zamisel projekta opozarja na pomen in moč lokalno pridelane hrane. Poudarja, da naj bi naša hrana prihajala iz kar najbližjega okolja tistemu, v katerem bivamo ali delujemo. Lokalno torej ne pomeni nujno, da živila prihajajo neposredno s kmetije, pomeni, da prihajajo iz bližnjega okolja. Načelo lokalnosti velja povsod na svetu – za posameznika je zato vedno najbolje, da uživa lokalno oziroma domačo hrano.

Moč skromne ideje, ki že spreminja svet

Todmorden je malo mesto v Veliki Britaniji, ki ga danes pozna malodane vsak, ki se aktivno ukvarja z vprašanji zdrave ali lokalno pridelane hrane. Prav v tem mestecu s petnajst tisoč prebivalci so si namreč zamislili enega najbolj nenavadnih pa tudi drznih projektov za spreminjanje življenja v sodobni skupnosti.

Vse se je začelo leta 2007, ko je skupinica enako mislečih s Pamelo Warhurs in Mary Clear na čelu želela najti učinkovit način medsebojne pomoči znotraj lokalne skupnosti. Prišli so do skupnega imenovalca, ki govori vse jezike sveta – hrane. Vsak razume njen pomen, saj se z njo vsakodnevno ukvarjamo na tak ali drugačen način. In čeprav je ideja o lokalni pridelavi sadja in zelenjave na javnih površinah precej nenavadna, so jo, proti pričakovanjem pobudnikov, sprejeli z zanimanjem in odprtimi rokami.

Neverjetno – užitno

Snovalci ideje so na lastno pobudo in stroške začeli javne mestne površine spreminjati v ‘kmetijske’. Danes v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Latinski Ameriki in na Novi Zelandiji obstaja že več kot sto skupin, ki podpirajo in izvajajo ideje gibanja Incredible Edible. Vsaka skupina ima sicer svoje posebnosti, a merilo za članstvo je povsod enako – pridelati nekaj užitnega.

Iz malega lahko zraste zelo veliko

V Todmordnu so najprej zrasli mali zeliščni vrtovi, kmalu pa tudi že prvo sadje in zelenjava. Iz “mestnih vrtov” je lahko jedel kdorkoli, in še vedno je tako. Morda je prav nenavadnost ideje botrovala dejstvu, da danes užitna hrana raste skoraj povsod po mestu, celo pred bolnišnicami, policijskimi in železniškimi postajami in tudi – čeprav se sliši zelovadno – ob pokopališčih. Izoblikovala se je tudi nova veja turizma, ki so jo poimenovali zelenjavni turizem. In ta cveti: turisti in predstavniki mest prihajajo na ogled mesta, po dodatne informacije in novo znanje. Lokalno hrano danes pridelujejo na kmetijah (Incredible Farms), prodajajo pa na domačih tržnicah in v lokalnih trgovinah. Pridelava in prodaja lokalno pridelanega sadja ter zelenjave vztrajno rasteta, mesto pa postaja vse bolj samooskrbno.

Revolucionarna ideja, ki stavi na lokalno

Navdušeni začetniki projekta so v številnih intervjujih večkrat poudarili, da pri projektu ne gre za inovacijo ali nekaj radikalno novega, temveč le za novo gibanje za blaginjo skupnosti, ki ima eno samo vodilo: “Če ješ, si vključen.” Gibanje Incredible Edible zasleduje tri poglavitna načela: načelo skupnosti, načelo učenja (predvsem nove generacije) in načelo poslovnosti.

Da tudi v Sloveniji na lokalni ravni spreminjamo svet, dokazujejo številne podobne ideje, ki se izvajajo po posameznih občinah. Pobudniki aktivnosti so praviloma posamezniki, ki jim ni vseeno v kakšnem svetu želijo živeti in kakšen svet želijo prepustiti v upravljanje svojim otrokom. Dober zgled je na primer skupnostni vrt v Murski Soboti, ki so ga poimenovali Džabuka, kar v starem prekmurskem narečju pomeni jabolko. Jabolko je slovenski simbol zdravja in tudi vrt Džabuka je oblikovan kot polovica jabolka. Glavni namen projekta je predvsem ozaveščanje in izobraževanje ljudi. Ali pa Društvo Florijan iz Trzina. V letu in pol svojega delovanja je na trdnih temeljih vzpostavilo skupnostne vrtove, na katerih že 30 družin prideluje svojo lastno zelenjavo in jagodičevje. Od klasičnega vrtičkarskega območja se ločijo po tem, da se vrtičkarji med seboj dogovarjajo o urejanju in da skupaj izvajajo načrtovana dela, da so organizirani in delujejo povezano. V sodelovanju z OŠ Trzin sošolskemu vrtu dali nove vsebine, od strokovnega izobraževanja članov in ostalih občanov, do vrtčevskih in šolskih projektov, s katerimi trzinske otroke seznanjajo s pomenom lokalno pridelane hrane in kratkih verig. Trzinski malčki in šolarji – Florijančki, vedo, da je lokalna izbira zdrava izbira!

Moderni človek je na žalost postal že precej odtujen od hrane, predvsem pa od njene pridelave. Lokalno pridelovanje hrane je zato zagotovo eden izmed najpomembnejših skupnih izzivov v prihodnosti. In lokalne iniciative s skupnostnimi vrtovi in ostalimi akcijami dokazujejo, da se skupaj lahko daleč pride!


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem