Super jogurt

Jogurti se umeščajo med najpogostejše prigrizke ljudi, ki skrbijo za zdrav način prehranjevanja. Nastanejo s postopkom fermentacije, ko mleku dodamo nekaj družin bakterij. Prijetno osvežijo in lajšajo želodčne težave. Fermentirani izdelki so nasploh laže prebavljivi, saj so del sestavin že razgradile bakterije. Jogurti vsebujejo vsa hranila, ki jih vsebuje mleko, dodajanje konzervansov v navadne jogurte pa ni dovoljeno. Uživamo jih lahko same ali s sadjem, v obliki polivk za solate in v sladoledih, mnogokrat pa tudi kot sestavino v različnih napitkih. Najbolj zdravju koristni so navadni jogurti, ki imajo manj sladkorja in so brez aditivov (barvila, sredstva za zgostitev, konzervansi …).

Ob pripravi posegajmo po kakovostnih, naravnih in domačih jogurtih. Izberimo tiste, ki prihajajo iz lokalnega okolja, saj tako podpiramo domačo pridelavo in predelavo ter omogočamo obstoj številnih delovnih mest. Lokalna živila imajo obilo prednosti, čeprav smo slovenski potrošniki še vedno premalo seznanjeni vsaj z označbami kakovosti na izdelkih, ki jih kupujemo.

Vabimo vas, da preverite različne načine uporabe jogurta, ki jih lahko pripravite sami.

Osvežilni napitek z jogurtom in malinami

Osvežilni napitek z jogurtom in malinami

Sestavine:

  • 2 dl navadnega jogurta
  • 1 vanilijev sladkor
  • 100 g malin ali drugega izbranega sadja

Priprava:

Izbrane sadeže operemo in osušimo. V posodi jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo z jogurtom. Dodamo vanilijev sladkor. Napitek nalijemo v kozarec; lahko ga okrasimo s stepeno sladko smetano, meto ali listi bazilike in še sveže ponudimo.

Marelični ledeni jogurt

Marelični sladoled

 

Sestavine:

  • 250 g očiščenih marelic
  • 1 lonček jogurta
  • 2,5 dl sladke smetane z označbo »Izbrana kakovost Slovenije«
  • 1 lonček sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor

Priprava:

Izkoščičene in olupljene marelice zmečkamo in gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Primešamo sladkor, jogurt in vanilijev sladkor. Sladko smetano čvrsto stepemo in vmešamo v sadno maso. Prelijemo v plastično posodo, ki jo dobro pokrijemo, in za 4 ure postavimo v zamrzovalnik. Vsebino lahko večkrat premešamo z vilicami, da ne kristalizira.

Sveže pripravljen sladoled iz gozdnih sadežev

Sveže pripravljen sladoled

Količine sestavin prilagajamo okusu, uporabimo pa zamrznjeno sadje.

Nasvet: Sveže nabrane sadeže narežemo na manjše kose in shranimo z zamrzovanjem. Ob pravi priložnosti jih uporabimo za pripravo sladoleda.

Sestavine:

  • 300 g zmrznjenih gozdnih sadežev
  • 50 ml jogurta
  • Po želji lahko dodamo tudi žličko slovenskega medu ali limoninega soka.

Priprava:

V mešalniku zmešamo gozdne sadeže, ki smo jih pred uporabo 10 minut pustili na sobni temperaturi. Po potrebi mešanje ustavljamo. Ko postane zmes gladka, dodamo še jogurt in ostale dodatke. Postrežemo.


Sorodni članki

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...

»Potrebno je čutiti spoštovanje do mleka«

Sir spada med najbolj priljubljene mlečne izdelke že več kot 5000 let. V vsem tem času smo si izmislili preštevilne načine uporabe in kombiniranja različnih sirov. Za kreativnostjo jedcev pa prav nič ne zaostaja kreativnost sirarjev in ustvarjalcev sirov. Ena…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem