Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Ohlajene v hladilniku prijetno osvežijo v obliki solate ali napitka. Iz njih lahko pripravimo različne okusne juhe, namaze ali omake. Odlično se obnesejo tudi pri pripravi lepotilne obrazne maske.

Sveže kumare odlikuje napeta in gladka lupina. Takšne boste našli, če izbirate iz lokalne pridelave ali še bolje – ekološko pridelane. Lokalna zelenjava je od vrta do trgovske police potrebovala manj časa in ob tem zadržala več svojih vsebnosti. Če nimate možnosti za svoj vrt, pa v trgovini izberite lokalno zelenjavo. S svojo izbiro boste prispevali k razvoju lokalnega kmetijstva in gospodarstva, krajše transportne poti pa prispevajo k manjšemu onesnaževanju okolja.

Če kumare pridelujete sami, poskrbite za temeljito zalivanje, svetujejo v skupnosti ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.

Še ena od prednosti kumar je njihovo ohranjanje svežine. V hladilniku lahko sveže kumare hranite tudi več dni.

Kumare pa niso le živilo, saj so znane tudi uporabe v kozmetične namene.

Nekaj predlogov za uporabo:

Kumarični sok

Kumarični sok

2 večji kumari zmešamo v mešalniku. Po želji lahko dodamo tudi manjše korenje ali narezano nektarino. Za slajši okus lahko dodamo žlico medu.

Kumarična solata s kislo smetano

Kumarična solata s kislo smetano

Sestavine:

  • 1 kg solatnih kumar
  • 1 čebula
  • 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom
  • sol

Priprava:

Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena.

Čebulo narežemo na tanke lističe in jo primešamo kumaram. Začinimo s soljo, prelijemo s kislo smetano ali jogurtom in premešamo.

Nekatere kuharice v solato dodajo tudi kis, olje in poper ali druge začimbe. Naribane kumare lahko tudi najprej posolimo in počakamo, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo in šele nato dodamo ostale sestavine.

Topla kumarična juha s krompirjem

Topla kumarična juha s krompirjem

Sestavine:

  • 2 večji ali 3 srednje velike kumare
  • 3 krompirji
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec pimenta
  • 3 stroki česna
  • sol, poper
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava:

Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko voda zavre, kuhamo na manjšem ognju še 20 minut. Spasiramo in dodamo žlico kisle smetane.

Hladna kumarična juha z jogurtom

Hladna kumarična juha z jogurtom

Sestavine:

  • 1 kg kumar
  • 4 dl jogurta
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 strok česna
  • majhen šopek kopra

Priprava:

Olupljene kumare razpolovimo, razsemenimo (z žlico izdolbemo semena) in skuhamo. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene kumare zrežemo na koščke in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in smetano, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen. Juho dobro ohladimo v hladilniku. Pred postrežbo posujemo z drobno sesekljanim koprom.

Kumare tudi za mladosten videz

Pravijo, da kumare blagodejno vplivajo tudi z drugimi načini uporabe. Že dolgo je poznano polaganje kumaričnih kolesc pod oči za zmanjšanje oteklin oziroma podočnjakov in osvežitev kože. Kumarična maska za ohranjanje mladostnega videza in osvežitev kože vsebuje eno svežo olupljeno, narezano in pretlačeno kumaro ter četrt skodelice jogurta. Zmešani sestavini nanesite na kožo in pustite delovati 10 minut, nato sperite s toplo vodo.


Sorodni članki

Kako najraje pripravite ozimnico?

Vroče in sušno poletje se je prevesilo v hladno jesen in dnevi so postali krajši od noči. Prišla je sezona obiranja sadja. Kljub nižjim temperaturam pa je še vedno na voljo nekaj vrtnin, kot so zelje, paprika, korenček, cvetača, por, bučke, čebula,…

Več...

Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom.…

Več...

Naš super paradižnik

Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji lepo uspevajo različne sorte. Avtohtoni paradižnik val, ki je izboljšano volovsko srce, se ponaša z velikimi plodovi srčaste oblike, ki so zelo mesnati in sočni, nepravilnih oblik, imajo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem