Naš super paradižnik

Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji lepo uspevajo različne sorte. Avtohtoni paradižnik val, ki je izboljšano volovsko srce, se ponaša z velikimi plodovi srčaste oblike, ki so zelo mesnati in sočni, nepravilnih oblik, imajo tanko kožo in malo semenja. Poznamo tudi češnjevce, pelate in še mnoge druge.

Paradižniki so hvaležne rastline, ki uspevajo tako v nasadih, vrtovih in vrtičkih kot tudi pri balkonskih vrtičkarjih.

V vročih poletnih mesecih je pomembna hidracija in sveži paradižniki vsebujejo zelo veliko vode. Zreli paradižniki vsebujejo tudi znatne količine karotena likopen, ki je zelo koristen za naše celice. Poleg tega so paradižniki zelo soliden vir biotina, niacina, folata ter vitaminov E, A in C (vir: prehrana.si).

Nekateri paradižnike uživajo tako, kot drugi jedo sadje, kamor botanično tudi sodijo. Užitni deli rastline nastanejo z oploditvijo cvetov in jih imenujemo plod, sad ali sadež. Ti v sebi skrivajo seme, ki je namenjeno nadaljnjemu razmnoževanju. Paradižniki se umeščajo v družino razhudnikovk.

Paradižnike uživamo v katerem koli času dneva – tako na primer s polnozrnatim kruhom, sirom in kozarcem mleka tvorijo odličen zajtrk.

Paradižnik na kruhu

Lahko jih pripravimo tudi kot lahek vmesni obrok, mnogokrat pa se sami ali v družbi različnih sirov znajdejo na krožnikih kot lahka predjed.

Paradižnik, olive, rožmarin

V naši prehrani se pogosto srečujemo s paradižniki v eni izmed različic priprave. Verjetno vsi poznamo sataraš, jed, pri kateri na čebuli prepražimo narezane paradižnike in papriko ter postrežemo s pretlačenim krompirjem, ali pa dodamo še jajce. Paradižnik je verjetno najpogostejši dodatek v enolončnicah pa tudi pico si težko predstavljamo brez paradižnikove omake. V njej se prijetno opajajo tudi čufti ali polnjene paprike.

Preprosta domača paradižnikova omaka

Paridižnikova omaka

Sestavine:

  • 3 kg zrelih paradižnikov lokalnega porekla
  • 5 strokov česna lokalnega porekla
  • Pol žličke soli
  • Žlička sladkorja
  • Poper
  • Olje

Priprava:

Paradižnike operemo, jim izrežemo zelene dele in narežemo na manjše kose. Nato jih kuhamo v lastnem soku. Ko se lupina začenja ločiti od paradižnikov, jih precedimo z gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode. Nadaljujemo s kuhanjem na nizkem ognju, dodamo česen, sol, poper in žličko sladkorja. S paličnim mešalnikom sestavine po petih minutah zmešamo v gosto kašo in kuhamo še 5 minut oziroma do želene gostote. Omako je treba vseskozi mešati, da se ne sprime s posodo.

Omako postrežemo s testeninami, lahko pa jo shranimo za ozimnico in z njo napolnimo kozarčke. Po vrhu prelijemo olje in takoj zapremo ter počasi ohlajamo.

Dodatne možnosti:

V paradižnikovo omako lahko dodamo tudi praženo čebulo. V tem primeru v posodi najprej prepražimo 4 večje čebule ter šele nato dodamo paradižnik in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju. Precejanje lahko v tem primeru izpustimo, vendar moramo podaljšati čas kuhanja.

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom

Sestavine:

  • 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla
  • 400 g mletega govejega mesa Izbrana kakovost Slovenije
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 3 žlice olja
  • 1 žlička sladke paprike
  • sol, poper
  • 1 jajce
  • 1 do 2 žlici drobtin
  • 2 dl paradižnikove kaše
  • Po želji še 8 majhnih kock topljivega sira in parmezan

Priprava:

Paradižnikom odrežemo vrhnji del s pecljem in jim z žličko izdolbemo notranjost. Posolimo, nato pa jih obrnemo, da se odcedijo. V posodi segrejemo malo olja ter dodamo sesekljano čebulo, česen in korenje. Pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo meso in začimbe ter pokrito dušimo še 15–20 minut. Počasi ohlajamo. Medtem segrejemo pečico na 190 stopinj. Nekoliko ohlajenemu mesu primešamo stepeno jajce in drobtine. Z nadevom napolnimo paradižnike, vsakemu v sredino potisnemo kocko sira ter jih zložimo v pekač. Paradižnikovo kašo, 1 žlico olja, začimbe po želji in 1 dl tople vode zmešamo in vlijemo na dno pekača. Pečemo 25–30 minut na 190 stopinjah in tik pred serviranjem posujemo še s parmezanom.


Sorodni članki

Kako najraje pripravite ozimnico?

Vroče in sušno poletje se je prevesilo v hladno jesen in dnevi so postali krajši od noči. Prišla je sezona obiranja sadja. Kljub nižjim temperaturam pa je še vedno na voljo nekaj vrtnin, kot so zelje, paprika, korenček, cvetača, por, bučke, čebula,…

Več...

Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom.…

Več...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Ohlajene v hladilniku…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem