Svežina je pomembna | Prednosti lokalnega okolja

Svežina je pomembna

Pri sadju in zelenjavi je svežina eden najpomembnejših kriterijev kakovosti. Na podlagi svežine lahko ocenimo, kdaj je bil pridelek obran oziroma kakšni so bili ukrepi za ohranjanje kakovosti.

Svežina in aromatičnost sadja in zelenjave sta močno odvisni od časa obiranja. Nobeno predčasno obrano sadje ne doseže kakovosti, kot jo ima tisto, ki je pobrano v času dozorelosti. Zato je lokalno pridelana hrana v potencialni prednosti pred tisto, ki do prodajnih polic prevozi dolgo pot.

Hrana s transportom izgublja svežino

Krajše transportne poti vplivajo na kakovost izdelkov, ker se z dolgimi transporti izgublja svežina. Obstojnost hrane, ki se transportira iz bolj oddaljenih krajev, se zagotavlja tudi s pomočjo uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Temu pa se lahko izognemo, če je končni kupec bližje kraju pridelave.

Krajša veriga od pridelovalca do potrošnika je ugodna tako za potrošnika kot pridelovalca, z ekološkega vidika pa pomeni manjšo porabo energentov za prevoz in hlajenje. Hrani, ki pripotuje od daleč, pogosto v večjih količinah dodajajo aditive. Dolgi transporti pa tudi prispevajo k povečani porabi fosilnih goriv, povečanemu hrupu, povečanemu onesnaženju zraka ter povečani nepotrebni uporabi embalaže.

Pri sadju in zelenjavi se s časom transporta občutno zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, zlasti vitamina C, prav tako tudi vitaminov A, B in E. Običajno sta tako sadje in zelenjava pobrana prezgodaj, ko plodovi še niso optimalno dozoreli, kar vpliva tudi na slabše izražen okus.

Pri izdelkih lokalnega izvora imamo tudi večji pregled nad izvorom in boljšo sledljivost od njive do mize. Če povečujemo delež lokalno pridelanih živil v prehrani, lahko na eni strani pripravljamo sezonske jedi, spodbujamo domačo pridelavo in zmanjšamo možnost pomanjkanja vitaminov.

Padanje vsebnosti vitamina C (mg/100 g) med skladiščenjem češenj
Padanje vsebnosti vitamina C (mg/100 g) med skladiščenjem češenj

Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem