V kateri hrani dobimo kakovostne beljakovine? | Meso | Zdrava in uravnotežena prehrana

V kateri hrani dobimo kakovostne beljakovine?

O tem, kako pomembne so beljakovine za naše telo, nas učijo že od otroštva. Vemo, da jih najdemo v živilih, kot so mleko, meso, ribe, stročnice, celo v sadju in zelenjavi. Toda ali imajo beljakovine v vseh naštetih živilih enako funkcijo? Katera so tista živila, ki vsebujejo najbolj kakovostne beljakovine?

Nekaj malega o beljakovinah

Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in pomeni »primarno, glavno, vodilno«. Že samo ime nam torej pove, da so beljakovine poleg maščob in ogljikovih hidratov eno od treh makrohranil , ki jih naše telo nujno potrebuje za nemoteno delovanje.

Kljub temu da lahko beljakovine najdemo v najrazličnejših živilih, pa tiste z visoko biološko vrednostjo najdemo v živilih živalskega izvora.

Naše telo sicer samo proizvaja beljakovine, vendar pa moramo gradnike teh beljakovin, imenovane aminokisline, vnesti s hrano. Za nemotene razvoj, rast in obnovo telesa potrebujemo 20 različnih aminokislin. Kljub temu da naše telo večino teh aminokislin sintetizira samo, pa jih osem od njih (t. i. esencialnih aminokislin) lahko pridobi le z uživanjem ustreznih živil.

 

Meso v naši prehrani

Zelo bogat vir beljakovin je nedvomno meso, ki predstavljajo dobro ravnovesje potrebnih aminokislin, ki jih telo tudi dobro presnavlja. Priporočljiv dnevni vnos za odraslo osebo je 0,8 g beljakovin na 1 kg telesne teže.

Kakovost slovenskega mesa

Slovenija ima odlične pogoje za kakovostno prirejo mesa. Tako rejci na kmetijah kot kmetijska podjetja zagotavljajo kakovostno naravno krmo in ustvarjajo odlične pogoje za dobro počutje živali.  Prav kakovostna krma, nenehna skrb za živali in kratke transportne poti v največji meri vplivajo na kakovost mesa. Skupaj z upoštevanjem visokih standardov predelave je meso slovenskih proizvajalcev garancija za odlično kakovost mesa.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem