V kateri hrani dobimo kakovostne beljakovine?

O tem, kako pomembne so beljakovine za naše telo, nas učijo že od otroštva. Vemo, da jih najdemo v živilih, kot so mleko, meso, ribe, stročnice, celo v sadju in zelenjavi. Toda ali imajo beljakovine v vseh naštetih živilih enako funkcijo? Katera so tista živila, ki vsebujejo najbolj kakovostne beljakovine?

Nekaj malega o beljakovinah

Beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in pomeni »primarno, glavno, vodilno«. Že samo ime nam torej pove, da so beljakovine poleg maščob in ogljikovih hidratov eno od treh makrohranil , ki jih naše telo nujno potrebuje za nemoteno delovanje.

Kljub temu da lahko beljakovine najdemo v najrazličnejših živilih, pa tiste z visoko biološko vrednostjo najdemo v živilih živalskega izvora.

Naše telo sicer samo proizvaja beljakovine, vendar pa moramo gradnike teh beljakovin, imenovane aminokisline, vnesti s hrano. Za nemotene razvoj, rast in obnovo telesa potrebujemo 20 različnih aminokislin. Kljub temu da naše telo večino teh aminokislin sintetizira samo, pa jih osem od njih (t. i. esencialnih aminokislin) lahko pridobi le z uživanjem ustreznih živil.

 

Meso v naši prehrani

Zelo bogat vir beljakovin je nedvomno meso, ki predstavljajo dobro ravnovesje potrebnih aminokislin, ki jih telo tudi dobro presnavlja. Priporočljiv dnevni vnos za odraslo osebo je 0,8 g beljakovin na 1 kg telesne teže.

Kakovost slovenskega mesa

Slovenija ima odlične pogoje za kakovostno prirejo mesa. Tako rejci na kmetijah kot kmetijska podjetja zagotavljajo kakovostno naravno krmo in ustvarjajo odlične pogoje za dobro počutje živali.  Prav kakovostna krma, nenehna skrb za živali in kratke transportne poti v največji meri vplivajo na kakovost mesa. Skupaj z upoštevanjem visokih standardov predelave je meso slovenskih proizvajalcev garancija za odlično kakovost mesa.


Sorodni članki

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...

Kdaj je goveje meso zares slovensko

Shema »izbrana kakovost«, ki poleg perutninskega mesa vključuje tudi goveje, se je v Sloveniji začela uveljavljati decembra 2016. Ker gre za razmeroma mlado shemo kakovosti, je sektor za meso pri pripravi zahtev za specifikacijo uvedel t. i. prehodno obdobje za…

Več...

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem