V Trebnjem po novem samooskrbni tudi Romi

Da se miselnost na področju samooskrbe resnično premika, priča tudi nedavna pobuda iz občine Trebnje. Prejšnji teden so tam namreč na občinskem zemljišču uradno odprli urejen vrt za lokalno romsko prebivalstvo. Na njem si je gredice razdelilo petindvajset romskih družin iz tamkajšnjega naselja Vejar – prav vse družine, ki so pokazale zanimanje za to.

Pri tej strateški odločitvi občine ne gre za naključno ali osamljeno dejanje. Gre za nadaljevanje projektnega usposabljanja Romov za samooskrbo, ki se je začelo junija lani s sajenjem krompirja na občinski njivi. Za uresničitev ideje ima največ zaslug župan Alojzij Kastelic. “Ko sem ugotovil, da med Romi vlada opazno zanimanje za lastno pridelavo hrane,” je pojasnil za naš portal, “sem si rekel: zakaj jim ne bi pri tem pomagali? Večina ljudi tak pristop podpira, čeprav smo lani na to temo slišali tudi nekaj zelo negativnih mnenj. Mislim, da gre pri tem predvsem za večni človeški strah pred neznanim. Nasploh menim, da bi morali biti občani veseli. Če bodo Romi sami več pridelali, bodo gotovo manj jemali z drugih njiv. Romom moramo pomagati razviti delovne navade in jih s tem pripraviti na zaposlitev. Naša želja je, da bi vse skupaj postalo zgled še za druga romska naselja v Sloveniji in tudi izven nje.”

Na občinski njivi, kjer so se prej pasli konji, so romske družine za obdelavo dobile parcelo v obsegu trinajst krat osem metrov. Po oceni pristojnih je to popolnoma dovolj za osnovno samooskrbo. Zemljišče so na stroške občine tudi ogradili za zaščito pred živalmi. “Zemlje imamo več kot dovolj,” pravi župan Kastelic, “in če bodo Romi zgrabili za delo, bomo projekt glede na učinek z veseljem tudi razširili.” Ob uradnem odprtju so med drugim posadili tri lipe, da bodo imeli delavci po napornem dnevu na voljo senco, najbolj zagnanemu vrtičkarju pa je župan ob koncu sezone obljubil praktično nagrado.

SAmooskrba Romov1


Sorodni članki

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v…

Več...

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem