Vinska klet Prus ponudila svoja odlična predikatna vina | Vino | Zgodbe o naši super hrani

Vinska klet Prus ponudila svoja odlična predikatna vina

Obiskovalci Vinske kleti Prus so v soboto 19. 10. na dnevih odprtih vrat spoznali skrivnost uspeha in številnih domačih in tujih odličij, ki jih vina te belokranjske kleti dobivajo kot po tekočem traku.

Jožef Prus, lastnik Vinske kleti Prus v Metliki je obiskovalcem pojasnil: »Že nekaj let smo vključeni v integrirano pridelavo grozdja in vina, za kar moramo vsako leto posebej izpolnjevat visoke zahteve: največ 3 kg grozdja na trto, omejena škropiva in gnojila, zatravitev nasadov z namenom preprečevanja erozije in vsakoletna kontrola vzorčenja grozdja in listja na pesticide.«

Vinska klet Prus je znana predvsem po predikatnih vinih, za katera so prejeli številne zlate, velike zlate medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih tako doma kot v tujini. Različna sestava tal v vinogradih, od ilovnatih do peščeno lapornatih tal, pa jim omogoča tudi sortni značaj različnih sort.

Najbolj so ponosni na svojo posebno slamnato vino – vino iz sušenega grozdja. Jožef Prus je goste presenetil s podatkom, da je za en liter slamnatega vina potrebnih kar 20 kilogramov na slami sušenega grozdja, ki se pod posebnimi pogoji suši tri mesece.

Obiskovalci so poleg odličnih vin lahko okusili tudi domači med in žganje.

Na dnevu odprtih vrat je Leni Breznik, Sektor za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje povedala, da se Slovenija po pridelanih količinah vina seveda ne more primerjati z vinarskimi velesilami kot so Španija, Francija ali Italija, lahko pa se s kakovostjo postavimo ob bok najboljšim na svetu. »To dokazujejo prejeta priznanja naših vinarjev na evropskih in svetovnih ocenjevanjih vin. Ta so rezultat dolgoletnega izobraževanja in izpopolnjevanja znanja iz vinogradništva in vinarstva,” je poudarila.

 


Sorodni članki

Vinske regije in zaščitena vina v Sloveniji

V Sloveniji ločimo tri vinorodne dežele, v njih pa se nahaja devet vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo vrhunska slovenska vina, ki imajo glede na lego svoje značilne posebnosti.Raznolikost pokrajine v Sloveniji vpliva tudi na pridelavo žlahtne kapljice, ki ima v našem…

Več...

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato…

Več...

Naučite se, kako pravilno postreči vino

Pravilna postrežba vina je izjemno pomembna, saj vpliva na njegov okus. Pripravili smo uporabne napotke za rokovanje z različnimi vrstami vina.Buteljko kakovostnega vina, ki jo kupimo ali prejmemo v dar, moramo znati tudi primerno postreči.   To je pomembno za zadovoljstvo…

Več...

Kako izbrati vino

Odlična, že skoraj idilična, s soncem obsijana lega in raznolikost pokrajine v Sloveniji prinaša opojne okuse tradicionalnih dobrot in vrhunskih kapljic vina. Že naši predniki so s skrbnostjo in marljivim delom omogočili, da jih danes lahko prepoznamo in vse bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem