Vrtičkarji, pripravite se na sušo | Samooskrba, Vrt | Postanimo samooskrbni

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček.

Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka, vendar je mogoče z ustreznim pristopom njene učinke omiliti. Poglejte, na kaj vse je potrebno biti pozoren.

Z deževnico nad sušo

Zalivanje s pitno vodo je zaradi varčevanja v času suše včasih prepovedano. Poleg tega ta voda vsebuje kemikalije, ki lahko škodijo vrtninam. Najbolj priporočljivo je zalivanje z deževnico. Naberite jo s pomočjo večjih plastičnih posod, ki jih postavite pod žlebove in strehe. Ker se na dnu posode posedajo potencialno škodljivi delci, z zadnjimi centimetri deževnice ne zalivajte.

Kako okrepiti rastline?

Pomembno je, da rastline v  zelenjavnem ali okrasnem vrtičku razvijejo globoke korenine. Pri tem jim lahko pomagate tako, da še pred začetkom visokih temperatur zalivate manj pogosto, a obilneje. Pogosteje zalivajte samo tiste, ki imajo plitve korenine. Namočenost zemlje preverite z lopato. Ko zemljo odgrnete, na globini korenin ne sme biti suha. Zelo dobra rešitev proti suši je tudi humus. Njegov nastanek spodbudite z organskimi gnojili.

Posušene rastline paradižnika na vrtu

Za zalivanje si vzemite čas

Vrtiček zalivajte v zgodnjih jutranjih ali večernih urah. Bodite temeljiti in pazite, da zalivate samo po tleh. Izogibajte se listom, saj se na njih, če so mokri, rade razvijejo okužbe. Zelo presušena tla zalijte večkrat in nikar ne hitite – vsakokrat, ko jih zalijete, jih tudi zrahljajte. S tem boste vodi odprli pot do globljih plasti in preprečili, da bi tekla samo po površini. Če imate na vrtu kakšno mlado drevo, ga zalijte najprej, saj ga bo suša najhitreje prizadela. Zatem se lotite zalivanja zelenjave in trajnic.

Katerim vrtninam suša ne škodi?

Na seznamu vrtnin, ki so bolj odporne proti suši, so paradižnik, blitva, fižol in rabarbara. Suša ne pride do živega niti nekaterim zeliščem – timijanu, rožmarinu, sivki in origanu. Suši (in drugim vremenskim spremembam) najhitreje podležejo bolne rastline. Pri pojavu škodljivcev ali bolezni zato ukrepajte čim prej.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Zdaj je pravi čas, da pripravite gredice in vrt na novo sezono ter se odločite, kaj vse boste v letošnjem letu pridelali. Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov kako pripraviti gredice, kaj najprej saditi, katere rastline so dobri sosedje na vrtu.…

Več...

Vrtnarski nasveti za začetnike

Domač vrt ni le prostor za prostočasni konjiček, temveč lahko s pravim pristopom postane glavni vir zelenjave in sadja za celotno gospodinjstvo. Četudi je vrtnarjenje za marsikoga samoumevna »znanost«, je za začetnike lahko tako trd oreh, da si zelenjavo, ki…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem