Vzorčna ekološka kmetija kot lokalno oporišče slovenstva na Madžarskem | Ekološko, Ekološko kmetijstvo, Lokalno | Zgodbe o naši super hrani

Vzorčna ekološka kmetija kot lokalno oporišče slovenstva na Madžarskem

Kdor misli, da se meje slovenske tradicionalne gastronomije končajo z mejami slovenske države, se seveda krepko moti. Ponudba vrhunske slovenske tradicije v zamejstvu je tako od nedavnega močnejša tudi za slovensko vzorčno kmetijo v Porabju – mešano ekološko kmetijo, locirano na Gornjem Seniku, in sicer v nacionalnem parku Ӧrseg v neposredni bližini meje s Slovenijo.

Gre za skupni projekt urada vlade za Slovence v zamejstvu in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga neposredno nadzoruje Razvojna agencija Slovenska krajina. Poleg imenitne kulinarične destinacije in oporišča za našo narodno skupnost v tujini opravlja projekt vlogo povezovalca okoliških kmetov ter je zastavljen kot vzvod razvoja kmetijstva v Porabju. Poleg živinoreje in sadjarstva se ekološka kmetija namreč ukvarja tudi s turizmom. Po seznanjanju z značilnimi lokalnimi dobrotami se lahko obiskovalci v prijetnem in mirnem okolju vzorčne kmetije odpočijejo v lično urejenih apartmajih, se s kolesom ali peš podajo do bližnjega središča Monošter, zavijejo na Goričko ali pa morda v sosednjo Avstrijo. Najbrž ne bo odveč omeniti, da imajo v restavraciji prostora za petinštirideset gostov, obiskovalčeve brbončice razvajajo predvsem ob sobotah in nedeljah, v primeru predhodne rezervacije pa večje skupine z največjim veseljem sprejmejo tudi med tednom.

Poleti je ob uradnem odprtju kmetije osnovni namen projekta najbolje strnil minister Židan, ko je povedal: “Za slovensko vzorčno kmetijo želimo, da postane primer dobre prakse v kmetijstvu. Cilj je, da bo gost na tej kmetiji deležen domačega ekološkega mesa, okusnih jabolk in soka, sveže zelenjave, predvsem pa, da se bo dobro počutil.”

Več o konkretni ponudbi.


Sorodni članki

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem