Z uživanjem mesa do uravnotežene prehrane

Meso je eno od pomembnih živil, ki jih vključujemo v svoj jedilnik, če se želimo uravnoteženo prehranjevati. Je ne samo pomemben vir beljakovin in železa, ampak tudi drugih hranil, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Poleg tega je uživanje mesa zaradi beljakovin pomembno pri obnovi mišic, zato je nepogrešljivo tudi pri športnikih.

Temeljno načelo uravnotežene prehrane, ki ga moramo upoštevati, je uživanje čim bolj raznolikih živil. Le na ta način bomo v svoje telo vnesli vsa hranila, potrebna za pravilno delovanje organizma, telo pa oskrbeli s potrebno energijo in mu tako omogočili zdrav razvoj.

Meso naša super hrana

Meso kot pomembno živilo v naši prehrani

V zadnjih letih se je odvijalo veliko polemik o (ne)uživanju mesa, a dejstvo je, da je meso v prehrani človeka koristno. Je pomemben vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12. Priporočljive količine zaužitega mesa se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikujejo. Da ga potrebujemo za uravnoteženo prehrano pa velja za vse.

Meso je tudi pomemben vir železa, ki je nujno potrebno za pravilno delovanje naših organov. Zaloge železa se morajo v telesu nenehno obnavljati, saj lahko njegovo pomanjkanje vpliva na zmanjšanje tako fizičnih kot intelektualnih sposobnosti.

Meso pomemben vir železa

Beljakovine, ki jih najenostavneje pridobimo z uživanjem mesa, so prav tako pomembne za normalno delovanje našega telesa. Prispevajo k povečanju mišične mase, reden vnos beljakovin pa vpliva tudi na to, da smo močnejši in vitalnejši.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili

Pri uravnoteženi prehrani moramo upoštevati, da v svoje obroke poleg mesa vključujemo tudi ostala živila, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki ter stročnice, in na ta način ustvarjamo čim večjo raznolikost ter optimalen vnos živil v vsakodnevni prehrani.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili


Sorodni članki

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...

Kdaj je goveje meso zares slovensko

Shema »izbrana kakovost«, ki poleg perutninskega mesa vključuje tudi goveje, se je v Sloveniji začela uveljavljati decembra 2016. Ker gre za razmeroma mlado shemo kakovosti, je sektor za meso pri pripravi zahtev za specifikacijo uvedel t. i. prehodno obdobje za…

Več...

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem