Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije | Izbrana kakovost, Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Dandanes lahko v trgovinah najdemo mnogo vrst mleka in mlečnih izdelkov. Ste se že kdaj znašli v položaju, ko niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam te resnično zagotavljajo?

Kupci se mnogokrat v poplavi vseh informacij izgubimo, brez pomisleka primemo za najlepšo embalažo in dilema je rešena. Vendar pa je priporočljivo, da pri nakupovanju mleka in mlečnih izdelkov upoštevamo določene smernice, ki nam bodo pomagale razumeti, kakšne produkte kupujemo. Ko se znajdemo pred celo paleto mleka in mlečnih izdelkov na trgovskih policah se lahko v prvi vrsti vprašamo, kateri od ponujenih izdelkov so pridelani in predelani v Sloveniji, in na ta način podpremo lokalne kmete in slovensko gospodarstvo.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo

Slovensko mleko in mlečni izdelki so plod dela in znanja naših kmetov in mlekarn. V trgovinah boste mleko in mlečne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji, prepoznali po znaku »Izbrana kakovost – Slovenija«. Vendar pa ta znak potrošniku zagotavlja mnogo več kot le stoodstotno slovensko poreklo.

Slovensko mleko in mlečni izdelki z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« so tudi bolj kakovostni in sveži

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih nam zagotavlja posebno mikrobiološko kakovost osnovne surovine teh izdelkov. Surovo mleko namreč vsebuje manjše število mikroorganizmov, kot je dovoljeno po evropski zakonodaji. To je odraz posebno skrbne pridelave mleka vključno s strogo higieno pri molži, skladiščenju in transportu ter učinkovitim hlajenjem mleka. Doseganje nižjega števila mikroorganizmov je eden od faktorjev, ki vpliva na tehnološko kakovost mleka, kar je pomembno za njegovo predelavo v kakovostne mlečne izdelke.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi večjo svežost, saj predpisuje, da lahko od prevzema mleka v zbiralnici do sprejema v mlekarni preteče največ 15 ur. K njegovi svežosti pa nedvomno pripomorejo tudi kratke transportne poti.

Mleko in mlečni izdelki, proizvedeni na kmetiji, so dodatno označeni z navedbo »kmečki«

Izdelki, ki poleg znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« nosijo navedbo »kmečki«, so pridelani na kmetiji iz lastnega mleka oz. je mleko odkupljeno od največ 15 kmetij, ki se nahajajo v radiju 25 km. Dodatna zahteva za navedbo »kmečki« je tudi, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani mlečni izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka, zato so ti izdelki proizvedeni na bolj tradicionalen način.

Dodatne redne kontrole potrjujejo kakovost mleka »Izbrana kakovost – Slovenija«

Mleko in mlečni izdelki lahko pridobijo znak »Izbrana kakovost – Slovenija« šele takrat, ko jim kontrolni organi dodelijo certifikat, ki dokazuje, da ti izdelki izpolnjujejo prav vse pogoje sheme »izbrana kakovost«. Zunanje kontrole se izvajajo vsaj enkrat letno, hkrati pa potekajo tudi redne notranje kontrole pri pridelovalcih ali predelovalcih, ki zagotavljajo redno izpolnjevanje vseh zahtevanih pogojev.

Zaupajte znaku in izberite mleko in mlečne proizvode, ki so označeni z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem