Zlata tatarska ajdova kaša | Ajda, Žita | Zgodbe o naši super hrani

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.

Domači mlin z mlinskimi kamni obratuje na star tradicionalen način z dodano sodobno tehnologijo.

Z moko in mlinarstvom se je začel ukvarjati že vaš dedek pred več kot 100 leti. Koliko kmetov je takrat zrnje nosilo k vam? Kako je danes? Kolikšne kapacitete zmorete?

Na potoku Kobila, od izvira do izliva, je bilo včasih 18 mlinov, v vsaki vasi po en ali dva. Okoliški kmetje so izbrali mlin, kamor so nosili svoje zrnje. Bilo je več manjših kmetov kot jih je danes in imeli so manjše količine žita. Danes so kmetje bolj specializirani, imajo večje površine ter večje količine žita. Smo mlin, ki lahko proizvaja majhne in velike serije. Prilagajamo se potrebam današnjega trga.

Vaša ajda je v celoti pridelana v Sloveniji. Katere so lastnosti ajde, ki nosi vaše ime?

Ajda je odporna na bolezni in škodljivce, zato pri pridelovanju ni potrebno škropljenje s pesticidi in je tako primerna za ekološko pridelovanje. Kuhana zrna in čaj pridobljen s kuhanjem zrn Zlate tatarske ajdove kaše so zlatorumene barve in prijetnega okusa.

Nagrado za inovacijo leta 2018 ste prejeli v skupini živil brez glutena. Katere so lastnosti, ki so po vašem prepričale žirijo, da je Zlata tatarska ajdova kaša v tej kategoriji zmagala?

Zlata tatarska ajda je znana po visoki vsebnosti rutina in drugih flavonoidnih antioksidantov, v primerjavi z navadno ajdo pa jih vsebuje tudi do 50-krat več.  

Zlato tatarsko ajdovo kašo lahko uporabimo kot prilogo ali samostojno jed, iz nje pa lahko pripravimo tudi zelo okusen čaj. Izdelke izdelujemo na slovenski tradicionalni način z dodano sodobno tehnologijo, z njo zagotavljamo visoko kakovost izdelkov.

V čem se vaš postopek razlikuje od drugih?

Zaradi debelih in trdih luščin ter drobnih zrn, je proizvodnja kaše Zlate tatarske ajde tehnološko zahtevna. Z ustrezno tehnologijo in nadzorom zagotavljamo, da med proizvodnjo ne pride do kontaminacije z glutenom. Žitna zrna med kontrolnim sortiranjem tečejo po kanalčkih mimo kamer, ki po barvi ločijo zrna brezglutenskih žit od žit z glutenom in slednja izločijo. Z laboratorijskimi analizami pa izvedemo še dodatno kontrolo. Tako poskrbimo, da se naša brezglutenska žita med predelavo v mlinu ne mešajo z drugimi žiti, ki vsebujejo gluten. Tako lahko jamčimo, da so naša brezglutenska žita varna za bolnike s celiakijo.

Tatarska ajdova kaša na krožniku

Ajda proti kroničnemu vnetju

Številne študije so pokazale, da je hrana bogata z ajdinimi proizvodi povezana z zmanjšanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in tudi boleznimi srca in ožilja. Učinki žitnih proizvodov lahko izboljšajo enega ali več dejavnikov tveganja, kot na primer, motnje v presnovi glukoze, motnje v presnovi lipidov, inzulinsko rezistenco, oksidativni stres ali pa tudi vnetje.

(vir: prehrana.si)

Zelo dobro ste izkoristili sicer odpadne luščine, povejte kaj več o vaših vzglavnikih.

Smo prvi v Sloveniji, ki smo začeli izdelovati ajdove vzglavnike. Ajdove luščine dobro prevajajo vlago in toploto in so zato primerne za vzglavnike v vsakem letnem času. So hidrotermično obdelane, njihova prednost pa se še prav posebej pokaže poleti. V luščinah ajde je nekaj naravnih antioksidantov, zlasti proantocianidinov in sploh flavonoidnih snovi, med njimi tudi okoli 20 ppm rutina. Te snovi, ki jih je v ajdovih luščinah več kot v drugih žitnih plevah, delujejo antibakterijsko in antivirusno. Sedaj pa pripravljamo nov inovativni vzglavnik, polnjen z luščinami Zlate tatarske ajde, ki vsebujejo še več rutina. Luščine so lažje in prožnejše od luščin navadne ajde, odporne so proti lomu, zato vzglavnik dolgo obdrži obliko in s tem se podaljša uporabnost.

Nam ob koncu zaupate še kakšen star slovenski recept za pripravo ajde?

Babičina juha iz ajdove kaše – recept:

Sestavine za 10 oseb:

  • 1 kg krompirja,
  • 20 dag ajdove kaše,
  • 1 lovorjev list,
  • 1 vejica majarona,
  • 1 žlica peteršilja,
  • 8 dag maščobe,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 1 zvrhana žlica ajdove moke,
  • 5 žlic kisle smetane,
  • 1 žlica kisa,
  • sol, poper

Priprava:

Olupljen krompir zrežemo na kocke in kuhamo v slani vodi s strtim česnom, majaronom, peteršiljem in lovorovim listom. Posebej na maščobi prepražimo nasekljano čebulo, jo potresemo z ajdovo moko, zarumenimo, zalijemo z vodo in malo pokuhamo ter prelijemo v posodo s kuhanim krompirjem, posolimo, popramo in okisamo. Posebej v slani vodi skuhamo ajdovo kašo. Kuhani kaši odlijemo vodo in jo dodamo  krompirjevi juhi. Če smo uporabili Zlato tatarsko ajdovo kašo vode po kuhanju kaše ne zavržemo, ampak jo popijemo kot pijačo, bogato z antioksidanti in mineralnimi snovmi. Preden jed postrežemo, dodamo še kislo smetano.

Še več receptov, ki vsebujejo ajdo, lahko preberete na spletni strani Mlinarstva Rangus.

Preberite tudi:

Ajda je izjemno zdravo živilo, čeprav je pri nas dolgo veljala za hrano revnih ljudi.


Sorodni članki

Pira, pozabljena in zopet odkrita prijateljica

Boginja Demetra in sveta Hildegarda sta imeli prav: pira je v marsičem bolj zdrava od navadne pšenice. Visoka vsebnost beljakovin in maščob, pa tudi ugodno razmerja mineralov in rudninskih snovi… Zaradi tega in še česa je pira sijajen zaveznik pri…

Več...

Na trgovskih policah vse leto na voljo slovenska ekološka žita

V Žitu so povezali verigo proizvodnje ekoloških žit iz Slovenije, tako da imamo potrošniki na trgovskih policah vse leto možnost kupiti raznovrstna ekološka žita slovenske pridelave. Mag. Tanja Jelača, vodja blagovne znamke Natura iz Žita, je med drugim pojasnila, kako…

Več...

Ajda – skromna brezglutenska prijateljica slovenskega naroda

Kako ajda že stoletja služi Slovencem in zakaj je najbolj zdravo uživati prav domačo? Redki so tako zvesti in koristen prehranski sopotniki, kot je našemu narodu že stoletja ajda. Ime izhaja iz staronemške besede Heide (ajd ali pogan), ker naj…

Več...

Revolucionarna superpšenica iz Murske Sobote?

Te dni je po medijih zaokrožila vest o izjemno obetavni novi sorti pšenice, ki obljublja pravo malo revolucijo na trgu poljščin. Pšenica, kot jo poznamo, je z naključnim križanjem trav nastala pred 10.000 leti, zaradi visoke stopnje genetske podobnosti pa…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem