Znebimo se polžev z ekološkimi metodami | - Polži na vrtu

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?

Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči, ob dežju ali rosi. Če vas pesti polžja nadloga, se nadnjo nikar ne spravljajte s strupenimi pripravki. Nehote jih lahko zaužije domača žival in pogine. Strupe iz tal lahko preko zelenjave zaužijete tudi sami. Za odganjanje zato raje uporabite ekološke metode.

Najlaže je s pobiranjem

Škodo zaradi polžev boste najlaže zmanjšali z njihovim rednim pobiranjem v zgodnjih jutranjih urah. Zelo učinkovito je tudi, če ob rob parcele stresete oviro – apno ali kremenčev pesek, je za portal zelenisvet.com pojasnila Miša Pušenjak iz Kmetijsko gozdarske zadruge Maribor. Z apnom morate biti pazljivi, saj vpliva na pH-vrednost tal. Zato ga ne stresajte tam, kjer rastejo vrtnine, je opozorila.

Privablja jih pivo

Imate radi pivo? Polži ga imajo. Miša Pušenjak svetuje, da pobiranje polžev kombinirate z nastavljanjem pasti. “Klasična past je pivo. Posode s pivom, ki jih napolnimo samo do polovice, zakopljemo,” je povedala v telefonskem pogovoru za omenjeni portal. Polži, ki jih privablja pivo, se bodo v njem utopili. “Ker imajo radi samo sveže pivo, ga je treba menjati. Da ne bi prehitro spremenilo vonja in okusa, ga postavimo v senco, pod različne deske, kjer nastavimo še kakšno jabolko ali krompir,” dodaja. Zjutraj boste na takih mestih našli veliko polžev in jih laže pobrali.

Kako pa je s soljo?

Urbana legenda pravi, da se polžev lahko znebimo s soljenjem. Miša Pušenjak je razbila ta mit: “Nikoli ne smemo soliti zemlje, saj to zelo negativno vpliva na mikroorganizme v njej. Posoljen polž spusti vsa jajčeca, se torej razmnoži, potem pa skoraj vedno pobegne in ne umre.” Veliko bolje je, da polže ovirate z grobo mleto žagovino ali listi česna ali čebule, ki jim zelo smrdijo.

Oviranje z ograjo

Zelo uporabna ovira je ograja iz bakrenih ali pocinkanih plošč, ki pa je lahko precej draga. Namesto nje uporabite kar stare pocinkane žlebove. “Z njimi obdajte vsaj tiste najbolj ogrožene rastline. Takšne ovire popolnoma zaustavijo dostop polžev na vrt. Preostali vam bodo samo še mali polži v solati, katerih jajčeca dobro uniči apneni dušik,” še dodaja Pušenjakova.

Naravni sovražniki

Polži nadvse teknejo ježem, belouškam pa tudi indijskim tekačicam – racam, ki ne jejo zelenjave, ampak samo polže. Miša Pušenjak je spregovorila tudi o cvetlicah, domačih pripravkih in zastirkah, ki odganjajo polže. Še več njenih uporabnih nasvetov pa lahko najdete v videoposnetku.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Vrtnarski nasveti za začetnike

Domač vrt ni le prostor za prostočasni konjiček, temveč lahko s pravim pristopom postane glavni vir zelenjave in sadja za celotno gospodinjstvo. Četudi je vrtnarjenje za marsikoga samoumevna »znanost«, je za začetnike lahko tako trd oreh, da si zelenjavo, ki…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem