Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept | Cmoki | Recepti

Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept

5/5 - (5 votes)
Kruhov cmok regrat in fižolova omaka
  • Čas priprave:20 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Zanimiv recept, ki prihaja iz Vipavske doline, so izdelali otroci iz projekta Kuhnapato, ki z veliko mero ustvarjalnosti oživljajo stare recepte in jim dajejo novo, svežo podobo.

Sestavine:

Cmoki:

  • pol štruce starega kruha
  • 2 dl mleka (Izbrana kakovost Slovenija)
  • 1 jajce
  • šopek peteršilja
  • mala čebula
  • nekaj rezin pancete ali pršuta
  • sol in ščep popra
  • 25 dag regrata

Toč:

  • 1 čebula
  • 30 dag kuhanega fižola
  • manjši gomolj zelene (šjelna)
  • 1 strok česna
  • malo kisa ali belega vina
  • oljčno olje
  • sol, poper, lovor

Priprava:

Kruh zdrobimo na drobne kose in prelijemo z vročim mlekom. Ohlajeni masi dodamo jajce in drobno nasekljan peteršilj, solimo in popramo. Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto ter dodamo k ostalim sestavinam. Tretjino regrata nasekljamo na drobno in vmešamo v maso ter vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu približno 10 minut.

Za pripravo toča preostanek regrata podušimo na oljčnem olju. Na maščobi v ponvi prepražimo čebulo in malce bolj kuhan fižol, da bo masa kasneje gladka. V drugo posodo dodamo na kocke narezano zeleno, česen in lovorjev list. Solimo in popramo ter zalijemo z malo vode, vinom ali kisom ter kuhamo do mehkega. Kuhano zeleno delno odcedimo (vodo shranimo, če bi masa bila pregosta), odstranimo lovor, zmešamo s fižolom in pretlačimo v gladko maso – toč.

Cmoke ponudimo z dušenim regratom in točem.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Kam po lokalno pridelane slive?Poiščite vam najbližjega ponudnika na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100…

  • Več...

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

  • Čas priprave: 45 min
    • #
    • #
    • #
  • https://www.youtube.com/watch?v=PDyRCaT8o0Q Odlična jed, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom znakom izbrana kakovost – Slovenija, ki je narejena iz mleka višje kakovosti in…

  • Več...

Prekmurski slivovi cmoki - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 20 kosov domačih dolgih ali okroglih prekmurskih sliv 2 večja krompirja 2 jajci 500 dag bele moke drobtine 1 vaniljev sladkor olje, sladkor, cimet, sol Priprava: Slivam izločimo pečke. V vodi skuhamo narezan krompir. Damo ga v skledo, primešamo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem