Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept | Repa | Recepti

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept

5/5 - (1 vote)
mlečna repa s koruzno zljevanko
  • Čas priprave:65 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

V Prekmurju so ljudje repo uživali v velikih količinah in raznih oblikah. Uvrščali so jo med drugorazredna živila. Od tod pregovor: » Repa in korenje – slabo življenje«. Najbolj znana jed iz repe je bujta repa, mlečno repo pa kuhajo le še redke gospodinje. Jedli so jo večinoma ob delavnikih, običajno za kosilo s koruzno zlivanko, krompirjem ali kruhom.

Testo za zlivanko ni smelo biti pregosto, da se ga je dalo vliti v pekač. Najpogosteje so jo pripravljali iz koruzne ali ajdove moke kot prilogo najrazličnejšim jedem ali prigrizek kar tako. Recept prihaja iz Prlekije.

Repa:

  • 1 kilogram svinjskih mesnih kosti
  • 2 l vode
  • pol kilograma kisle repe
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici moke
  • sol, kumina

Koruzna zljevanka:

  • 0,7 l kislega mleka
  • 35 dag koruzne moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 jajce
  • sol

Premaz:

  • 2 dl kisle smetane
  • svinjska mast

Priprava:

Svinjske kosti kuhamo v vodi približno pol ure, nato dodamo kislo repo. Začinimo in kuhamo še pol ure, nato odstranimo kosti. Iz smetane in moke zmešamo podmet, ga vmešamo v juho ter počakamo, da zavre. Meso narežemo na koščke in vrnemo v juho.

Zmešamo sestavine za zljevanko. Maso zlijemo v pekač in pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut. Nato premažemo s prelivom in pečemo še 5 minut.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

  • Čas priprave: 40-50 min
    • #
    • #
    • #
  • Repa je značilna slovenska jed, vendar se priprava in način obdelave iz regije v regijo razlikuje. Ta recept prihaja iz Vipavske doline, kjer imamo opravka s prav posebnim postopkom kisanja na grozdnih tropinah, kar repi daje prefinjen okus in jo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem