Repjača – recept | Repa, Tradicionalna jed | Recepti

Repjača – recept

5/5 - (1 vote)
repjača nekoč
  • Čas priprave:2 uri
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo nadevali z bučami ali tikvami. Ta recept prihaja iz Slovenskih goric in Haloz.

Sestavine:

Testo:

  • 35 dag ajdove moke
  • 15 dag ostre pšenične moke
  • 2,5 dl vrele vode
  • sol
  • 0,5 dl olja

Nadev:

  • 45 dag sveže naribane repe
  • 1 l mleka za namakanje
  • 30 dag skute »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2,5 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec cimeta, klinčkov

Premaz:

Priprava:

Ajdovo moko poparimo z vrelo slano vodo in pustimo stati pol ure. Primešamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Nato testo razvaljamo 3 milimetre debelo in prerežemo na dva dela. Že dan prej olupimo in naribamo repo ter jo približno pol ure kuhamo v slani vodi, ki ji dodamo cimet in klinčke. Odcedimo in hladno namočimo v mleko, kjer naj ostane čez noč.

Odcejeno repo zmešamo z ostalimi sestavinami za nadev. Namažemo preko polovice testa, ki smo ga položili v namaščen pekač. Z drugo polovico testa pokrijemo nadev in ga premažemo z malo kisle smetane, ki smo ji primešali jajce. Pečemo v pečici približno 35 minut na 180 stopinjah.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...

Pletenice - recept

  • Čas priprave: 2,5 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag moke 0,5 dll olja 4 dag sladkorja nekoliko ruma 1 celo jajce 1 rumenjak za premaz 1 vanili sladkor 0,5 dl mleka (toplega) vinski kamen 2 dag kvasa sol Priprava: V skledo vsujemo moko, dodamo vinski kamen,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem