Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept | Tradicionalna jed | Recepti

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

5/5 - (1 vote)
trščakove sklječke s kremo iz šjelne
  • Čas priprave:30 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so imeli glavno sestavino šjelnovke stalno svežo. Recept prihaja iz Dornberka, kjer je najznačilnejša jed iz šjelna šjelnovka ali šjelnova mineštra.

Sestavine:

  • 15 dag koruznega zdroba
  • voda
  • pol gomolja zelene
  • pest kuhanega rjavega fižola
  • 1 jabolko
  • vinski kis
  • oljčno  olje
  • sol
  • ocvirki iz kož

Priprava:

V slanem kropu skuhamo polento, jo vlijemo v modelčke za skodelice ter počakamo, da se strdi.

Izrežemo skodelice. Zeleno olupimo, drobno narežemo in skuhamo v slani vodi do mehkega.

Skupaj z zeleno pokuhamo še že kuhan fižol, da se dodobra zmehča. Jabolko olupimo in naribamo.

Zeleno zmešamo z jabolkom, pretlačenim fižolom, oljem, posolimo in z maso napolnimo skodelice iz polente. Po vrhu naribamo ocvirke iz kož, ki jih nekaj postrežemo tudi ob skodelicah.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem