Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept 1.12.2017

Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so imeli glavno sestavino šjelnovke stalno svežo. Recept prihaja iz Dornberka, kjer je najznačilnejša jed iz šjelna šjelnovka ali šjelnova mineštra.

Sestavine:

  • 15 dag koruznega zdroba
  • voda
  • pol gomolja zelene
  • pest kuhanega rjavega fižola
  • 1 jabolko
  • vinski kis
  • oljčno  olje
  • sol
  • ocvirki iz kož

Priprava:

V slanem kropu skuhamo polento, jo vlijemo v modelčke za skodelice ter počakamo, da se strdi.

Izrežemo skodelice. Zeleno olupimo, drobno narežemo in skuhamo v slani vodi do mehkega.

Skupaj z zeleno pokuhamo še že kuhan fižol, da se dodobra zmehča. Jabolko olupimo in naribamo.

Zeleno zmešamo z jabolkom, pretlačenim fižolom, oljem, posolimo in z maso napolnimo skodelice iz polente. Po vrhu naribamo ocvirke iz kož, ki jih nekaj postrežemo tudi ob skodelicah.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem