Zeljna gibanica – recept

Zeljna gibanica – recept 1.12.2017

Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za zimski čas omenjene regije in je plod domišljije tamkajšnjih gospodinj.

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 30 dag ajdove kaše
  • 30 dag mletega mešanega ali svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 4 jajca
  • 2 žlici svinjske masti
  • sol, poper, piment

V večji ponvi razpustimo malo masti, dodamo nasekljan česen in takoj ko zadiši, še zelje.

Dušimo 5 minut in nato odstavimo. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, z dodatkom pimenta in popra ter odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo in jo v posebni ponvi opečemo na masti, da porumeni. Dodamo mleto meso, solimo, popramo in pokrito dušimo 40 minut.Mešamo in po potrebi zalivamo z vodo. Nato vmešamo ajdovo kašo.

V namaščen pekač razporedimo polovico zelja. Nanj položimo mesno-ajdov nadev, ki ga prekrijemo z drugo polovico zelja. V posodi razžvrkljamo jajca in jih zmešamo s smetano ter s prelivom namažemo zgornjo plast. Pečemo 1 uro v že ogreti pečici na 180 stopinj.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem