Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji | Odmevi na dogodke

Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji

Na gregorjevo pozdravljamo prihod pomladi, ki ponovno obuja naravo. Ptički se ženijo in po potokih spuščamo lučke. Zato ne preseneča, da vrtičkarji in kmetovalci ravno v času pred enakonočjem začnemo načrtovati zasaditev svoje njive ali vrtička. To pa je hkrati tudi odlična priložnost za seznanjanje z novostmi, preizkušanje in pridobivanje novih znanj. Tradicionalni dolenjski kmetijsko-živilski Gregorjev sejem na enem mestu poveže več kot 200 razstavljalcev.

Gregorjev je prvi spomladanski kmetijsko-živilski sejem

Letos Gregorjev sejem obeležuje že 25. obletnico. To je največji sejem na Dolenjskem, saj k obisku pritegne več kot 22 tisoč obiskovalcev. Sejem bo tudi letos potekal na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pri novomeškem nakupovalnem centru Qlandia.

Med razstavljalci najdemo raznovrstne ponudnike velike in male kmetijske mehanizacije ter opreme in strojev za dom in vrt. Med stojnicami najdemo kmete in vrtičkarje, pa tudi tiste, ki želijo videti kaj novega ali okušati domače dobrote.

Rdeča nit letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja – naša preteklost in prihodnost.

Svoja vrata bo sejem odprl ob 11. uri v petek, 8. marca z  uradno otvoritvijo in slavnostnim govornikom predsednikom Republike Slovenije, gospodom Borutom Pahorjem.

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj in eno od teh pravi, da sveti Gregor, ki prinaša luč, na ta dan luč v vodo vrže. Po ljudskem izročilu se namreč do 12. marca dan že toliko podaljša, da so delavci lahko luč “vrgli v vodo” in po tem dnevu dlje časa lahko delali pri naravni svetlobi in ne več samo ob svetlobi sveč in pozneje petrolejk.  

V soboto bo v sklopu programa ob 10. uri nastopil dolenjski chef Robert Gregorčič (Oštarija) s kuhinjo v živo, Miša Pušenjak pa bo ob 15. uri izvedla predavanje o tem, kako ohraniti zemljo živo.

V šotoru Domače. Najboljše!, se bodo na stojnicah predstavili rokodelski izdelki, na pokušini pa bodo tudi izdelki domačih pridelovalcev: suhomesnati in pekovski izdelki, med in zakladi iz čebeljega panja, domači siri in jogurti, pa tlačenka velikanka in še mnogo drugega.

Sejem bodo popestrili z bogatim spremljevalnim programom gostujočih narodno-zabavnih ansamblov in predstavitvami policije, gasilcev, vojske, kmetijske šole, rejcev malih živali in drugih.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem