Sejem presežkov | Zgodbe o naši super hrani

Sejem presežkov

V sklopu priprav na vedno odmevni mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni so končana uradna ocenjevanja v prvih treh kategorijah, torej v kategorijah svežega mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod.

Če na kratko ošvrknemo rezultate, pridemo do zelo spodbudnih ugotovitev. Pri ocenjevanju svežega mesa je strokovna komisija ocenjevala štiriindvajset vzorcev in kar štirinajstim podelila zlato medaljo za kakovost. Posebno priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je prejela Perutnina Ptuj. Pri ocenjevanju mesnih izdelkov je sodelovalo enaindvajset proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške, od stodvajsetih vzorcev jih je štiriintrideset prejelo zlate medalje, posebna priznanja pa so bila porazdeljena takole: priznanje za inovatorstvo je prejela Perutnina Ptuj, priznanja za varne mesnine so bili deležni v podjetju Pivka Perutninarstvo, posebno priznanje za konzervirano meso je šlo na račun kuhanega pršuta v roke Mesarstvu Oblak. Prestižno priznanje šampion kakovosti, s katerim so bili kot vedno nagrajeni izdelki s trikratno zaporedno zlato medaljo, so prejela podjetja Pivka Perutninarstvo, Peloz in Kodila. Predsednik strokovne komisije, prof. dr. Božidar Žlender, je rezultate na podlagi rasti tako števila tekmujočih podjetij kot deleža podeljenih zlatih medalj ocenil kot odlične in na splošno pohvalil slovenske mesne izdelke, ki so po ugotovitvah komisije tujim več kot konkurenčni.

Podobno k optimizmu napeljujoči so bili izsledki komisije za ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Od stooseminštiridesetih vzorcev, ki so prispeli iz štirih držav (od tega sto sedem iz Slovenije), si jih je kar triinsedemdeset priborilo veliko zlato ali zlato medaljo. Med slovenskimi šampioni so se znašli Biotehniški center Naklo, Ljubljanske mlekarne in Mlekarna Celeia. Predsednik komisije, prof. dr. Bogdan Perko, je še posebej pozdravil dejstvo, da se je začelo na tekmovanje prijavljati vse več malih proizvajalcev, ki se po odličnosti svojih izdelkov zlahka primerjajo z večjimi in tržno bolj uveljavljenimi podjetji. »Ocenjevanje je tako spodbuda za nadaljnjo rast njihove kakovosti,« je izpostavil v svojem uradnem komentarju, »s tem pa tudi za večanje lokalne potrošnje in slovenske samooskrbe z najbolj kakovostnimi izdelki.«

Preizkušanje in ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod
Preizkušanje in ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod

Najimenitnejši podatek od vseh smo pustili za konec, in sicer rezultate ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Sodelovalo je enaindvajset podjetij s petindevetdesetimi izdelki, komisija pa je kar oseminpetdesetim od njih podelila velike zlate ali zlate medalje. Kar je še posebej navdušujoče v luči dejstva, da je bilo od petindevetdesetih tekmujočih izdelkov (lani jih je bilo le oseminsedemdeset) kar devetdeset slovenskih. Med njimi so si priznanje šampion kakovosti prislužili Fructal, Gostinstvo in polnilnica izvirske vode 902 in Presad. Tudi na tem področju je komisija opazila in toplo pozdravila povečano število manjših proizvajalcev sokov iz domačih surovin. Predsednik, prof. dr. Janez Hribar, je še prav posebej pohvalil nivo kakovosti kašastih sokov in embaliranih vod, tako v kategorijah izvirskih kot mineralnih vod.

Skupna ocena vseh treh komisij je torej enotna: veliko razlogov za veselje in optimizem glede odličnosti slovenske živilske industrije. Sam sejem Agra bo potekal med 22. in 27. avgustom v Gornji Radgoni, pred tem bo v drugi polovici julija na sporedu še odprto državno ocenjevanje vin, v avgustu pa še ocenjevanje medu ter kmetijske mehanizacije in opreme. Ker organizatorji obljubljajo, da bo letošnji sejem Agra nasploh sejem presežkov, prav nič ne dvomimo, da bomo lahko tudi od tam poročali o sijajnih rezultatih.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem