Podalpska gurmanska invazija na Berlin | Zgodbe o naši super hrani

Podalpska gurmanska invazija na Berlin

Prebivalci nemške prestolnice in okolice so bili te dni deležni posebne nakupovalne popestritve. V elitni berlinski veleblagovnici KaDeWe se je namreč v sklopu slovenskih tednov predstavilo enajst slovenskih proizvajalcev hrane.

KaDeWe ali s polnim imenom Kaufhaus des Westens že dolgo slovi kot največja in najbolj znana veleblagovnica v celi Nemčiji. Pravzaprav je s 60.000 kvadratnimi metri in več kot 380.000 ponujenimi prodajnimi artikli največja trgovina v celinski Evropi! Posebej slovit je njen gurmanski oddelek, na katerem se med sedmim in devetnajstim septembrom predstavlja tudi enajst slovenskih proizvajalcev.

Na tem mini festivalu slovenske lokalne kakovosti med drugimi sodelujejo Celjske mesnine, Piranske soline, Vinska klet Goriška brda, Tovarna olja Gea in Hiša medu Božnar iz Polhovega Gradca. Izdelkom, ki bodo deležni dovolj velikega zanimanja berlinskih sladokuscev, se vsekakor obeta trajna uvrstitev na prodajne police titanske nemške veleblagovnice.

Predstavitev je organiziralo slovensko veleposlaništvo v Berlinu v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija. Kot je povedala veleposlanica Marta Kos Marko, naša država sicer nima množične proizvodnje, s katero bi se lahko uveljavila v velikih zahodnih trgovskih verigah, zato pa se lahko toliko bolj izkaže z visokokakovostnimi nišnimi izdelki, ki so na voljo v delikatesah. Dobrote slovenskega kmetijstva in živilske industrije so v tujini dejansko vse bolj uveljavljene in cenjene. Slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je poudaril, da je tudi to razlog za stalno rast izvoza naše živilskopredelovalne industrije, ki je lani dosegel skoraj četrtino prodaje naše celotne živilskopredelovalne panoge.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem