Istrski pršut kot zgled medsosedske razumnosti | Meso, Pršut | Zgodbe o naši super hrani

Istrski pršut kot zgled medsosedske razumnosti

Slovenci in Hrvati si na ravni Evropske unije po novem delijo pršut z uradno zaščito porekla

Ob ne najbolj ugodni klimi, ki je v zadnjem času zavladala v medsosedskih odnosih, lahko še s toliko večjim veseljem poročamo o zdravem kompromisu med Slovenijo in Hrvaško. Po določenih zapletih se je obema stranema vendarle uspelo dogovoriti, da bodo lahko istrski pršut kot živilo s po novem uradno zaščito porekla na ravni EU pridelovali v obeh državah. A seveda le na območju Istre!

Med poznavalci slovi istrski pršut kot nekakšen posebnež med pršuti, in sicer zato, ker je eden redkih brez kože in slanine. To med drugim pomeni, da mora biti podvržen posebnemu postopku sušenja. Posamezen kos mora pred sušenjem tehtati najmanj trinajst kilogramov, ne sme biti dimljen, sušen mora biti na temperaturah pod osemnajst stopinj, tisto povsem samosvojo aromo pa mu vdihne kombinacija popra, česna, lovora in rožmarina.

Vsi postopki za uspešno registracijo uradne zaščite porekla (ZOP) so že končani. Manjka le še končna formalna potrditev, a ta je prav res samo še formalnost. Naj spomnimo, uradna zaščita porekla pomeni najvišjo stopnjo zaščite na ravni Evropske unije. Ob tem velja izpostaviti, da je istrski pršut trenutno eden redkih artiklov z zaščitenim poreklom, ki si ga aktivno delita dve državi, in je tako pravzaprav postal celo neke vrste zgled medsosedske sloge.


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem