"Vrnimo zemlji življenje!" | Postanimo samooskrbni

“Vrnimo zemlji življenje!”

“Se spomnite, da so vaše babice vse, kar je ostalo v kuriščih, skrbno nosile na vrt? Stara modrost, ki jo je vredno obuditi!” Tako nagovarjajo vse dobromisleče vrtičkarje pri podjetju Ograček, kar je star prekmurski izraz za vrt.

Danes se že mnogi zavedajo, da je zadnjih par deset let kmetijske prakse z intenzivnim gnojenjem in uporabo pesticidov hudo osiromašilo našo zemljo. In to ne samo v industrijskem kmetijstvu, temveč tudi na marsikaterem domačem vrtu. Ker v izmučeni in pogosto zakisani prsti koristni mikrobi čedalje težje preživijo, so pri Ogračku sklenili združiti modrost naših babic z najsodobnejšimi tehnološkimi postopki.

S čim si je njihovo oglje pravzaprav prislužilo udarni pridevnik ‘aktivno’? S tem, da je bilo v postopku predpriprave posebej obogateno z mikroorganizmi, hranili in minerali, ki jih prst potrebuje za obroditev zdrave in odporne letine. Če si oglje namreč ogledamo pod mikroskopom, lahko uzremo milijone majhnih por. In prav na te neskončno drobne luknjice se potem vežejo zgoraj omenjene učinkovine. En sam gram oglja, trdi Tanja Bagar, vodja raziskav in razvoja pri Ogračku, ima kar 500 kvadratnih metrov površine! Poznavalsko je tudi povedala, da je bil njen dedek kovač, zato njeni babici ni nikoli zmanjkalo oglja za vrt, ki je temu primerno pokal od življenja.

O resnični zavezanosti izdelka zelenemu napredku priča tudi okrogla kartonska embalaža, ki je narejena iz recikliranega materiala. Za nameček so okolju prijazne vse uporabljene barve, zato lahko kupec embalažo na koncu mirno porabi za kompost! Biooglje je samo prvo v vrsti načrtovanih proizvodov podjetja: pri Ogračku že načrtujejo razvoj različnih naravnih zdravil za vrt in celo poseben ‘kompostni čaj’ za naše grede. Izkušnje iz tujine kažejo, da biooglje pomaga zemlji obroditi tudi za polovico bogatejšo hrano. Slovensko inačico, ki je v primerjavi z dostopno tujo konkurenco tudi cenovno zelo ugodna, nameravajo pri Ogračku tržiti v specializiranih trgovinah po vsej državi. Za zdaj lahko interesenti biooglje dobijo predvsem preko spleta in na sedežu podjetja na Vaneči. “Čas je, da vrnemo življenje zemlji,” so prekmurski inovatorji kleno strnili svoj credo, “in zemlja bo vrnila življenje nam!”


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem