Okusno kuhanje brez mesa | Prehranski nasveti

Okusno kuhanje brez mesa

Poleti se prileže lahkotnejša hrana, zato smo pripravili slastne recepte in ideje za kuhanje brez mesa. Priporočljivo je izbrati živila lokalnega porekla, ki imajo najkrajše transportne poti do trgovinskih polic. Skoraj vsakdo ima v bližini tudi kakšno kmetijo, kjer lahko z nakupom podpre lokalno ter si zagotovi najbolj sveže in zdrave sestavine.

Pri kuhanju brez mesa se je dobro držati nekaterih priporočil, s pomočjo katerih telesu zagotovimo dovolj raznoliko prehrano in optimalno razmerje beljakovin. Najbolje je, če izbiramo jedi, ki vsebujejo različne beljakovine, odlično pa se obnese tudi kombinacija polnovrednih žit in stročnic skupaj v istem obroku.

Posegajmo po lokalnem

Izbiranje lokalno pridelane hrane je optimalna odločitev, ki podpira vaše zdravje, saj zaužijete bolj kakovostno hrano z višjo hranilno vrednostjo ter bolj bogato z vitamini. Zaradi kratkih transportnih poti in kratkega skladiščenja prav tako ni potrebe po dodajanju umetnih barvil ter konzervansov, kar je sicer pogosta praksa pri uvozu iz tujine.

Na kaj bodimo pozorni pri kuhi brez mesa?

Pri kuhanju brez mesa je potrebno poskrbeti za uživanje raznolikih živil, saj se tako izognemo pomanjkanju ključnih hranil. Na prvem mestu je pomembno pravilno kombiniranje hrane, ki mora vsebovati različne tipe zelenjave in žit. Ob izključno vegetarijanski ali veganski prehrani je treba dodajati vitamin B 12, ki je pomemben za rast krvnih celic, delovanje ščitnice ter normalno delovanje možganov in živčevja ter ga sicer v prehrani dobimo iz mesa, mlečnih izdelkov, jajc in rib.

Ideja za celotno brezmesno kosilo

Priprava okusnih brezmesnih jedi je neomejena in s pravilno izbiro sestavin boste dosegli izjemno poln okus ter svojemu telesu priskrbeli vse, kar potrebuje. Oglejte si idejo za slastno brezmesno kosilo iz lokalnih sestavin – od juhe do sladice.

Predjed: Topla kumarična juha s krompirjem

Za začetek postrezite nežno, a hkrati izjemno okusno kumarično juho, za katero lahko ključne sestavine najdete kar na domačem vrtu ali na lokalni tržnici. Priprava ni zahtevna in jed je idealna izbira tudi za nedeljsko kosilo.

kumarična juha

Glavna jed: Lazanja z bučo, bučnicami in ohrovtom

Tudi vegetarijanska različica lazanje vas lahko popolnoma navduši. Preizkusite čudovit recept z bučo, bučnicami, ohrovtom in kakovostnimi slovenskimi mlečnimi izdelki, ki nosijo znak Izbrana kakovost – Slovenija.

zelenjavna lazanja

Solata: Osvežilna solata z grahom in redkvicami

Poleg lazanje se izjemno prileže lahka in osvežilna solata z mlado zelenjavo, ki je v poletnih mesecih kar najbolj hranilna in zdrava. Priprava vam bo vzela le nekaj minut, okus pa vas bo pustil brez besed.

solata iz kumaric, redkvic in graha

Za piko na i še sladko: preizkusite domače sirnike  

Sirniki so debele, sočne, ravno prav mehke ter izjemno okusne skutine »palačinke«. Tudi v tem primeru bodite pri izbiri sestavin skrbni ter si zagotovite živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, ki vam zagotavlja najboljšo kakovost in polnejši okus.

sirniki na krožniku

Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem