Uspešna zgodba Simona Čretnika, mladega prevzemnika kmetije Čretnik
Stanje
Kmetija Čretnik s Pernovega pri Žalcu je sodobna mlekarska kmetija z dolgoletno tradicijo pridelave mleka. Gospodar Simon Čretnik, mladi prevzemnik in predstavnik tretje generacije, skupaj z družino obdeluje 40 hektarjev zemljišč in letno proizvede okoli 600.000 litrov mleka. Želja po poudarjanju kakovosti in lokalnega porekla mleka jih je spodbudila k vključitvi v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«, kar je postalo pomemben element njihove poslovne strategije.
Izziv
V poplavi tujih izdelkov in naraščajoči konkurenci na trgu se je kmetija Čretnik soočala z izzivom, kako izpostaviti svoje mleko kot kakovostno, lokalno pridelano in zaupanja vredno. Potrošniki so postajali vse bolj ozaveščeni in zahtevni glede porekla ter kakovosti živil. Kmetija je potrebovala način, kako povečati prepoznavnost svojih izdelkov na trgu, zagotoviti potrošnikom dokaz o visokih standardih pridelave in predelave ter izboljšati konkurenčnost v primerjavi s tujimi in industrijskimi proizvajalci mleka.
Rešitev
Vključitev v shemo »izbrana kakovost« je bila ključna poteza, ki je kmetiji prinesla številne prednosti:
- Certificirana kakovost: Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrjuje, da je mleko pridelano in predelano po najvišjih standardih ter redno nadzorovano.
- Povečano zaupanje potrošnikov: Potrošniki lažje prepoznajo in izberejo njihove izdelke zaradi zagotovila o slovenskem poreklu in preverjeni kakovosti.
- Boljša tržna pozicija: Certifikat je kmetiji pomagal izstopati na trgu in se uspešneje kosati s konkurenco.
- Dostop do novih prodajnih kanalov: Vključitev v shemo je omogočila širitev prodaje, vključno z dobavo mleka lokalnim vrtcem in neposredno prodajo prek mlekomata v Žalcu.
Želiti tudi vi pridobiti certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«?
Preberite več o shemi in postopku certificiranja.
Dolgoletna tradicija
Simon Čretnik je mladi prevzemnik kmetije Čretnik, ki ima dolgoletno tradicijo. V preteklosti so se na kmetiji izvajale tudi druge dejavnosti, denimo pridelava hmelja, opravljanje storitev s kmetijsko mehanizacijo in podobno, danes pa so specializirana mlekarska kmetija, na kateri obdelujejo 40 hektarjev zemljišč in letno proizvedejo okoli 600.000 litrov mleka.
»Delo na kmetiji me je vseskozi veselilo. Predstavlja mi velik izziv in čeprav je velikokrat zelo naporno, prinaša obilico zadovoljstva. Na kmetiji sva polno zaposlena jaz in moja mama. Čeprav je oče že v pokoju, žena pa je zaposlena zunaj kmetije, oba priskočita na pomoč pri opravilih na domačiji.«
Dobro počutje živali je na prvem mestu
Kmetija je glede skrbi za živali nadstandardna in celo presega kriterije, ki jih postavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Njihov način dela je namreč že od začetka tak, da za živali skrbijo celovito in kot je najbolj možno. Tako so pred nekaj leti kupili tudi nov hlev, ki je bil leta 2023 izbran za naj hlev v Sloveniji. Gre za najsodobnejši hlev za krave molznice, ki se osredotoča na dobro počutje živali. Te se lahko uležejo kadar koli in kjer koli želijo, molze pa jih robot – tako gredo na molžo, kadar koli želijo. Poleg tega imajo na voljo celo masažni aparat.
Bistvena je kakovost mleka
Tudi v prihodnje nameravajo na kmetiji nadaljevati po začrtani poti in iskati priložnosti za tehnološke izboljšave. Krma, pogoji reje, znanje in veščine so med pomembnejšimi dejavniki najprej za počutje živali in seveda tudi za pridelavo kakovostnega mleka. Takšna surovina nato nadaljuje pot po mlečni verigi od zadruge, prek mlekarne in trgovca ter nazadnje do potrošnika.
»Počutje in zdravje živali imata izjemen vpliv na kakovost mleka, kar je nujni pogoj za zadovoljstvo kupcev. Potrošnikom želim omogočiti dostop do kakovostnega in cenovno dostopnega lokalnega mleka.«