Uspešna zgodba Sirarne pr’ Prangarčk
Stanje
Sirarna pr’ Prangarčk, ki se nahaja v idiličnem Bohinju, je družinska kmetija, kjer se že tretja generacija ukvarja z živinorejo in pridelavo mlečnih izdelkov. Mlada prevzemnika sta zgradila sodobno sirarno, kjer proizvajata vrhunske sire in druge mlečne izdelke, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo »kmečki«. Ta oznaka zagotavlja, da vse izdelke pridelajo in predelajo na svoji kmetiji, s čimer ohranjajo popolno sledljivost in vrhunsko kakovost. Na kmetiji imajo trenutno 13 krav molznic, 9 plemenskih telic in še nekaj mlajših živali.
Izziv
Kmetija se sooča z izzivom, kako povečati prepoznavnost svojih mlečnih izdelkov in jih postaviti ob bok večjim industrijskim proizvajalcem. Zaradi majhne proizvodnje in ročnega dela, ki spremlja vsak korak od molže do predelave, je bilo nujno izpostaviti vrednote domače pridelave, kakovosti in naravnosti. Potrošniki so postajali vse bolj ozaveščeni in zahtevni glede porekla živil, kar je kmetijo postavilo pred izziv, kako svoje izdelke učinkovito predstaviti na trgu.
Rešitev
Vključitev v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo »kmečki« je bila prava odločitev za Sirarno pr’ Prangarčk. Pomenila je:
- Zagotavljanje kakovosti: Znak potrjuje, da so mlečni izdelki pridelani in predelani na kmetiji, kar omogoča popolno sledljivost in najvišje standarde pridelave.
- Povečano zaupanje potrošnikov: Znak »kmečki« pomeni, da izdelki prihajajo iz lokalnih virov in so pridelani z ljubeznijo in skrbnostjo.
- Konkurenčna prednost: Sire in druge mlečne izdelke lahko lažje izpostavijo kot vrhunske, saj so narejeni iz surovega mleka, kar jim daje bogatejši okus.
- Izobraževanje kupcev: Sodelovanje v shemi je omogočilo tudi širjenje zavedanja o pomembnosti lokalne pridelave in kakovosti med potrošniki.
Želiti tudi vi pridobiti certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«?
Preberite več o shemi in postopku certificiranja.
Sire pridelujejo z ljubeznijo
Sirarna pr’ Prangarčk je poznana po svojih vrhunskih sirih, ki sledijo tradiciji bohinjskega sirarstva. Na kmetiji pridelajo mleko, ki ga nato predelajo v različne vrste sirov – od trdih in poltrdih sirov do svežih sirov in skute. Poleg sirov pa izdelujejo tudi druge mlečne izdelke, kot so jogurti, maslo in kisla smetana.
»Pri nas so živali del naše družine. Zanje skrbimo z ljubeznijo, kar se pozna tudi v kakovosti mleka in sira. Naši izdelki so plod trdega dela in predanosti kmetovanju.«
Bogata tradicija in vrhunska kakovost
Z uporabo surovega mleka, ki ga molzejo na svoji kmetiji, izdelujejo sire bogatega okusa in visoke kakovosti. Skrb za živali, naravno pridelana krma in vrhunska higiena pri molži ter predelavi so temelj njihove uspešnosti.
»Znak »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo »kmečki« pomeni, da so naši izdelki resnično domači in lokalni. Vsa pridelava in predelava poteka na enem mestu, kar zagotavlja popolno sledljivost in visoko kakovost.«