Nacionalna shema

Evropska shema

Splošno o projektu

Po podatkih FAO se kar tretjina svetovno proizvedene hrane na svetu izgubi ali pristane med odpadki, pri čemer več kot 820 milijonov ljudi na svetu nima dovolj hrane in trpi zaradi podhranjenosti. Tudi zato je zmanjševanje izgub hrane in odpadne hrane pomembna prioriteta tako Združenih narodov kot Evropske unije.

K zmanjšanju količin odpadne hrane lahko pripomoremo vsi

Hrana se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige, in sicer na kmetijah, pri prevozu, obdelavi, predelavi in proizvodnji, v trgovinah, v restavracijah in javnem sektorju (šole, bolnišnice ter druge ustanove in podjetja s kuhinjami) ter v gospodinjstvih. Odpadna hrana po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne vire in okolje.

Aktivnosti, ki bodo do leta 2030 prispevale k manjšim izgubam hrane in količini odpadne hrane v Sloveniji, so:

  • pregled predpisov za preprečevanje in zmanjševanje izgub hrane in količine odpadne hrane;
  • spodbujanje ukrepov za ozaveščanje širše javnosti;
  • razvoj ukrepov za ozaveščanje prebivalstva, ki je vključenega v vzgojno-izobraževalne ustanove (vrtci, osnovne in srednje šole ter univerze);
  • razvoj posebnih usposabljanj za vse člene verige preskrbe s hrano;
  • razvoj in razširitev primerov dobre prakse (smernice, priporočila in dobre prakse) za vse člene verige preskrbe s hrano;
  • spodbujanje razvoja inovativnih procesov v pridelavi, predelovalni industriji, v obratih strežbe hrane, trgovinah, glede doniranja hrane;
  • ugotovitev vzrokov nastajanja izgub hrane in odpadne hrane ter ukrepanje;
  • olajšanje delovanja in spodbujanje sistema doniranja hrane;
  • vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje ter promocija platforme za sodelovanje v ponudbi/razpoložljivosti in vrsti hrane;
  • nadgradnja metodologije za izračun količine odpadne hrane na različnih stopnjah dobavne verige.