Predelava
Pričakuje se, da bodo izgube hrane nastale v celotni proizvodni verigi rastlin in živali, vključno s spravilom pridelkov in po spravilu le-teh. Zgodnje preprečevanje presežkov hrane je ključno za preprečevanje in zmanjševanje neugodnih učinkov v poznejših stopnjah prehranske verige. Zato odpadna hrana, ki nastaja na koncu verige, na ravni porabnikov nosi skupni odtis vseh členov prehranske verige.
Najpogostejši vzroki za nastajanje odpadne hrane in izgube hrane pri predelavi in proizvodnji hrane
- kakovost vhodne surovine;
- poškodbe, nastale med proizvodnjo, pakiranjem, vmesnim skladiščenjem ali prevozom;
- kontaminacija;
- tehnične motnje, npr. motnje v nadzoru nad temperaturo, nepravilno pakiranje, napačno označevanje, napake v proizvodnji (čezmerna teža ali premajhna teža živil, pripravljenih za uživanje, napačna receptura);
- napake pri vodenju sistema kakovosti;
- potrebni vzorci in zadržani vzorci za dokaz kakovosti dobavljenih surovin in predelanih izdelkov;
- prevelika proizvodnja, načrtovana prodaja ni dosežena;
- neprimerna velikost paketov hrane (premajhna ali prevelika pakiranja);
- dolge in časovno zamudne transportne poti vplivajo na kakovost pridelkov za predelavo;
- vrnjeno blago iz trgovine, ki ga ni več mogoče prodati kot hrano ali za predelavo v nove izdelke;
- odpoklic izdelka zaradi kršitve predpisov, ki urejajo živila;
- kratek rok trajanja – uporabno najmanj do (angl. best before);
- neustreznost deklaracij (datum, prevod in drugo);
- slabo seznanjanje potrošnika z rokom uporabnosti (uporabno najmanj do in porabiti do (angl. use by).
Priporočila za manj zavržkov in odpadne hrane v živilski indrustriji
Prenesite ga na povezavi.