Vaša nakupna odločitev lahko vpliva na ohranjanje čistosti našega okolja! | Prednosti lokalnega okolja

Vaša nakupna odločitev lahko vpliva na ohranjanje čistosti našega okolja!

Ste kdaj pomislili, da kupovanje pridelkov in ostalih živil, ki so bila pridelana in predelana v naši neposredni bližini, pomeni manjše izpuste ogljikovega dioksida, glavnega krivca velike onesnaženosti, s katero se vse bolj soočamo? Dolge distribucijske poti živil, ki so proizvedena na drugem koncu sveta, namreč močno onesnažujejo okolje.

Nakup lokalne hrane pomaga ohranjati lokalno čisto okolje.
Nakup lokalne hrane pomaga ohranjati lokalno čisto okolje.

Kupovanje hrane, pridelane in predelane v našem domačem okolju, ima velik pomen za zniževanje negativnih vplivov na okolje:

  • Krajše distribucijske poti, manj izpustov ogljikovega dioksida. Živila, ki na naše trgovske police pridejo iz tujih držav ali celo z drugega konca sveta, dolge kilometre prepotujejo v tovornjakih, na vlakih, ladjah, letalih. Z izbiro bogate in raznovrstne lokalne hrane, ki se proizvede v Sloveniji, se izognemo dolgim transportom, ki okolje obremenjujejo z emisijami ogljikovega dioksida.
  • Manj konzervansov in fitofarmacevtskih sredstev, ki hrani podaljšujejo rok uporabe. Živila iz oddaljenih držav je zaradi daljšega prevoza potrebno primerno pakirati in obdelati, da se ohrani njihova svežina in se jim podaljša rok uporabe. Težje razgradljive embalaže po uporabi ostanejo v našem okolju in ga močno obremenjujejo. Lokalni pridelki za razliko od tujih dodatkov, ki bi jim podaljševali rok trajanja, nujno ne potrebujejo, saj od kmeta do potrošnika pridejo v zgolj nekaj urah ali dneh.
  • Več sezonskega, manj uvoza. Če prehranske navade prilagodimo letnemu času in uživamo sezonske izdelke, poskrbimo, da naše telo zaužije plodove, ki so bili obrani v polni zrelosti, kar pomeni, da ima hrana lokalnega izvora zaradi optimalne dozorelosti višjo hranilno vrednost, več vitaminov in mineralov. S tem se izognemo uvažanju izvensezonske hrane iz tujine, ki prepotuje več tisoč kilometrov.

Z izbiro lokalnih pridelkov ohranjamo nadpovprečno biotsko raznovrstnost Slovenije. Značilnost Slovenije je zelo razgiban teren, skoraj 90 odstotkov ozemlja leži na nadmorski višini 300 ali več metrov. Kar 86 odstotkov ozemlja se nahaja na območju z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Z nakupom lokalnih dobrot in podpiranjem lokalnih pridelovalcev in predelovalcev pripomoremo k ohranjanju biotske pestrosti pridelovalnih površin, podpiramo nadaljnji razvoj podeželja in živilske industrije ter nadaljevanje tradicije proizvodnje naših kmetij in predelovalnih obratov.

Čistejše okolje pozitivno vpliva tudi na kakovost zemlje, v kateri raste naša hrana, na kakovost vode, ki jo pijemo tako ljudje kot tudi živina, na kakovost krme za živali in, seveda, na kakovost zraka. Za kmetijsko in živilsko proizvodnjo ohranjena narava pomeni tudi ugodnejše pogoje za doseganje višje kakovosti  naših končnih kmetijskih in živilskih proizvodov, kot na primer na kakovost mleka, mesa, medu itd.


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem