Sektor meso

Uspešna zgodba kmetije Hudin

franc hudin s kokošjo v rokah

Stanje

Kmetija Hudin se nahaja na prelepem podeželju, kjer se že več kot 40 let ukvarjajo z vzrejo in prodajo piščancev. Družinsko kmetijo vodijo skupaj z otroki, ki od malih nog pomagajo pri vsakodnevnih opravilih. Želja po ohranjanju visokih standardov in ponudbi kakovostnega slovenskega piščančjega mesa je kmetijo pripeljala do vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Leta 2016 so pridobili certifikat, ki potrjuje, da njihovi piščanci izpolnjujejo stroge pogoje in standarde za proizvodnjo domačega, zdravega mesa.

Izziv

Vstop na slovenski trg, ki je preplavljen s poceni uvoženim mesom, je bil za kmetijo Hudin izziv. Kako se lahko kot majhna družinska kmetija razlikujejo od velikih industrijskih proizvajalcev? Kako lahko ohranijo lokalno pridelavo in hkrati zagotovijo visoke standarde, ki jih zahtevajo kupci? Bili so soočeni s potrebo po dokazovanju, da njihovi postopki vzreje, klanja in prodaje piščancev ne prinašajo samo svežine in lokalnega porekla, ampak tudi višjo kakovost.

Rešitev

Vključitev v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« je kmetiji Hudin omogočila naslednje prednosti:

  • Zagotavljanje kakovosti: Certifikat »izbrana kakovost« potrjuje, da so piščanci pridelani in predelani po najvišjih standardih, kar omogoča sledljivost in zagotavlja zaupanje potrošnikov.
  • Povečano zaupanje: Znak omogoča kupcem, da prepoznajo domače meso in zaupajo, da je piščančje meso iz Kmetije Hudin pridelano v skladu z nadstandardnimi pogoji.
  • Konkurenčna prednost: S krajšimi transportnimi potmi in skrbno izbrano krmo je meso bolj sveže, polnega okusa, kar jim daje prednost pred uvoženim mesom.
  • Povezovanje s trgi: Prisotnost na lokalnih tržnicah v Ljubljani in Mariboru z izdelki, ki nosijo oznako »izbrana kakovost«, širi zavedanje o pomembnosti lokalne pridelave.

Želiti tudi vi pridobiti certifikat »izbrana kakovost – Slovenija«?

Preberite več o shemi in postopku certificiranja.


Kakovost piščančjega mesa iz domače vzreje 

Na kmetiji Hudin se vsakodnevno trudijo zagotavljati, da so piščanci vzrejeni v skladu z najvišjimi standardi. Piščanci se lahko prosto gibljejo, imajo dostop do travnatih površin in so hranjeni z naravno krmo, kar pripomore k boljšemu okusu in kakovosti mesa. Vključitev v shemo »izbrana kakovost« dodatno potrjuje njihovo predanost kakovosti in lokalnemu poreklu.

»Pomembno nam je, da piščance vzrejamo v zdravem okolju, kar se odraža na kakovosti mesa. Z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« želimo ljudem ponuditi sveže, domače in kakovostno meso.«

Franc Hudin,

gospodar na kmetiji Hudin

Kratke transportne poti 

Na Kmetiji Hudin posebno skrb posvečajo transportu in ravnanju z živalmi. Piščanci ne preživijo veliko časa na poti do klavnice, kar zmanjšuje stres, posledično pa vpliva na kakovost mesa. Prav tako piščance vzrejajo dlje časa, kar zagotavlja bogatejši okus in boljšo teksturo mesa.


»Z vključitvijo v shemo »izbrana kakovost« smo dobili priložnost, da še bolj izpostavimo naš trud pri vzreji in ponudimo najboljše meso, kar ga lahko.«

Franc Hudin

Franc Hudin

Kmetija Hudin, Miklavž