Katalog živil za javno naročanje | Zgodbe o naši super hrani

Katalog živil za javno naročanje

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je razvila spletno aplikacijo Katalog živil za javno naročanje, ki javnim zavodom omogoča poenostavljen postopek oddaje povpraševanj. Sedaj so dostop omogočili tudi za vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži.

V okviru delovne skupine Evropska gastronomska regija 2021 na Ministrstvu za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s posameznimi člani skupine pripravila nadgradnjo Kataloga živil za javno naročanje z namenom razširitve njegove uporabe na HORECA sektor, torej vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži. Doslej je bil namreč katalog namenjen le šolam in drugim javnim zavodom.

Barbara Rupnik iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pojasnjuje: »V katalogu imajo uporabniki možnost vpogleda v dejansko ponudbo slovenske hrane, tako po kategorijah izdelkov, po regijah, po ponudnikih, na voljo pa so tudi različne informacije o izdelkih. Na podlagi tega lahko enostavno izvedejo povpraševanje ali oblikujejo javno naročilo. Ker pa želimo ponudbo kakovostne slovenske hrane razširiti tudi na druge segmente, v gostinstvo in turizem, je nastala pobuda katalog razširiti tudi na ta sektor.«

Na voljo več kot 5000 izdelkov

V 38 kategorijah in 125 podkategorijah je na voljo več kot 5660 izdelkov, ponudba pa se spreminja skladno z aktualnim stanjem na trgu in potrebami javnih zavodov.

Kako deluje Katalog živil?

Katalog vsebuje širok nabor živil, njihove hranilne vrednosti, količine pakiranja, alergene, pridobljene certifikate, šifre za naročanje in EAN kode ter preko zemljevida tudi natančno geografsko lego ponudnika. Obenem omogoča filtriranje živil po regijah, proizvajalcih in kategorijah izdelkov.

Več informacij je dostopnih na https://www.katalogzivil.si/.

 


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem