Slana pita – recept | Recepti

Slana pita – recept

4.6/5 - (7 votes)
Slana pita na mizi

Z manj izgub hrane prihranimo na vseh ravneh – od vil do vilic

Kadar pri obroku ostanejo meso, zelenjava ali jajca, lahko pripravimo okusno novo jed in tako pomagamo zmanjšati količino zavržkov hrane, poleg tega pa tudi občutno prihranimo. Pomembno je, da izbiramo sveže, lokalne sestavine, s čim krajšo potjo od njive do krožnika.

Sestavine:

Testo:

  • 175 gramov moke
  • 75 gramov masla
  • Sol

Nadev: 

  • narezano meso od pečenke, perutnine ipd.
  • katera koli zelenjava, ki vam ostane oziroma jo je treba porabiti
  • nariban sir
  • čebula
  • jajce
  • sol
  • lonček kisle smetane
  • poper
  • ščep muškatnega oreščka

Priprava:

Moko presejemo in posolimo. Vanjo vgnetemo na koščke narezano maslo, ki je na sobni temperaturi. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Pol ure pustimo počivati v hladilniku.

Čebulo narežemo na kolobarje in jo popražimo na olju. Zmešamo kislo smetano, nariban sir in vmešamo jajce. Nato solimo, popramo, začinimo s ščepom muškatnega oreščka ter v zmes dodamo ohlajeno čebulo.

Testo razvaljamo na velikost pekača za pite. Dno preluknjamo z vilicami in ga za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 175 °C.

Po testu prelijemo zmes, ki jo obložimo še z mesom in poljubno zelenjavo.

Pečemo dobrih 15 minut na 175 °C.

 

Povzeto po: http://tedennezavrzenehrane.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Marmelada iz jagod haskap

  • Jagode haskap pri lokalnih ponudnikihJagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. Poglejte zemljevid ponudnikov jagod haskap v svoji bližini.Sestavine:1 kg jagod haskap500 g sladkorja1 limona (sok in naribana lupinica)1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)Postopek:Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče.…

  • Več...

Koruzni njoki s šparglji in čemaževim pestom

  • Hrane ne mečemo v smetiČe skuhate preveč, lahko njoke shranite in jed kasneje pogrejete ter jo pojeste kot malico.Sestavine:Njoki:400 g koruznega zdroba150 g koruzne mokepol žličke soli4 žlice oljčnega olja800 ml vode1 jajceDodatek:šop divjih ali gojenih zelenih špargljev2 stroka česnaoljčno…

  • Več...

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem