Nacionalna shema

Evropska shema

Teden restavracij: vrhunska kulinarika izbrane kakovosti

Teden restavracij - chefi iz restavracije Tri lučke, roke držijo v obliki srca, na predpasniku je znak izbrana kakovost - Slovenija

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Teden restavracij je eden najpomembnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji, ki poteka dvakrat letno – spomladi in jeseni. Ta pobuda povezuje najboljše slovenske restavracije in gostom omogoča, da uživajo v vrhunski kulinariki po ugodnih cenah. Gostje tako dobijo priložnost, da okusijo izvirne in inovativne jedi priznanih kuharskih mojstrov ter odkrijejo nove okuse in pristope v vrhunskih kulinaričnih kreacijah. Pri tem imajo ključno vlogo sezonske sestavine in sveži lokalni pridelki, ki zagotavljajo izjemno kakovost jedi.

Eden od pomembnih vidikov Tedna restavracij, ki ga spodbuja in že drugo leto zapored podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je tudi poudarjanje uporabe slovenskih sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«. Izbrani chefi ustvarjajo svoje jedi s surovinami, kot so goveje in perutninsko meso, mlečni izdelki ter sadje, ki ustrezajo višjim standardom kakovosti. Ta shema kakovosti zagotavlja, da so izdelki pridelani in predelani v Sloveniji pod strogimi standardi kakovosti z zagotovljeno sledljivostjo. 

Vas zanima več o tematiki?

Kliknite na povezavo.
izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Kdaj poteka Teden restavracij v letu 2025?

Teden restavracij poteka vsako leto v dveh terminih:

  • Pomladni Teden restavracij 2025 bo potekal od 21. do 30. marca
  • Jesenski Teden restavracij 2025 bo organiziran v oktobru, natančni datumi pa bodo objavljeni naknadno. 

Vsaka sezona prinaša edinstveno izkušnjo, saj restavracije prilagajajo menije glede na sezonske pridelke. Tako je pomladni termin zaznamovan s svežimi, lahkotnimi jedmi, medtem ko jesenski Teden restavracij ponuja bogatejše okuse, ki jih navdihujejo sezonsko slovensko sadje in zelenjava, meso in mlečni izdelki.

Zakaj obiskati Teden restavracij?

Teden restavracij je odlična priložnost, da odkrijete nove restavracije in preizkusite skrbno pripravljene menije priznanih kuharskih mojstrov. Izbrani chefi ustvarjajo svoje jedi s slovenskimi surovinami z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«, ki ustrezajo višjim standardom kakovosti. 

Med glavnimi razlogi za obisk Tedna restavracij so:

  • Dostopne cene: Ekskluzivni meniji po ugodnih cenah, ki omogočajo dostop do vrhunske kulinarike širši javnosti. 
  • Sezonska lokalna ponudba: Jedi so pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, ki so na voljo v določenem obdobju. 
  • Spoznavanje okusov izbrane kakovosti: Vrhunski kuharski mojstri iz izbranih sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« oblikujejo unikatne jedi, ki navdušujejo s svojo ustvarjalnostjo in okusom.

Teden restavracij in slovenska hrana

Vse več ljudi ceni informacije o izvoru sestavin, zato je Teden restavracij odlična priložnost, da okusite jedi, pripravljene iz preverjeno kakovostnih surovin. Ne glede na to, ali gre za sočen steak iz slovenskega govejega mesa, kremasto domačo skuto ali sladico iz lokalnih jabolk, so te sestavine zagotovo zvezde krožnika.Opazili boste, da imajo gostinci na meniju posebej označene jedi iz govejega in perutninskega mesa, mleka in mlečnih izdelkov ter sadja s certifikatom Izbrana kakovost, ki zagotavlja višjo kakovost, lokalno poreklo in dodatno kontrolo živil.

Kje najti seznam restavracij?

Seznam restavracij, ki sodelujejo v Tednu restavracij, je vsako sezono objavljen na uradni spletni strani dogodka. Obiskovalci lahko tam preverijo menije, rezervirajo mizo in si zagotovijo nepozabno kulinarično izkušnjo.

Če vas zanima seznam restavracij, ki sodelujejo v Tednu restavracij 2025, obiščite www.vivi.si, kjer boste našli vse podrobnosti o ponudbi in rezervacijah.

Ne zamudite svoje priložnosti!

Teden restavracij je priložnost, ki je ne gre zamuditi. Vsaka sezona prinaša nekaj novega, zato ne odlašajte in že zdaj preverite ponudbo. Rezervirajte svojo mizo in uživajte v kulinaričnem popotovanju med okusi Slovenije!

Pogosta vprašanja o Tednu restavracij

1. Kaj je Teden restavracij?

Teden restavracij je eden najpomembnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji, ki gostom omogoča okušanje vrhunskih menijev priznanih chefov po dostopnih cenah. Dogodek poteka dvakrat letno, spomladi in jeseni.

2. Kdaj poteka Teden restavracij 2025?

Pomladni Teden restavracij bo potekal od 21. do 30. marca, jesenski termin pa bo organiziran oktobra. Točni datumi jesenskega dogodka bodo objavljeni naknadno.

3. Kako lahko rezerviram mizo za Teden restavracij?

Za rezervacijo mize za Teden restavracij lahko obiščete uradno spletno stran dogodka, kjer so zbrane vse sodelujoče restavracije s povezavami za rezervacije. Če pa imate v mislih določeno gostilno, lahko rezervacijo opravite tudi direktno pri njih – bodisi prek njihove spletne strani, telefona ali e-maila. Priporočljivo je, da rezervacijo opravite čim prej, saj se najbolj priljubljeni termini hitro zapolnijo. Povprašajte po mesu in mlečnih izdelkih z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« ter se prepričajte o polnosti okusa, ki je rezultat kakovostne krme za živali, skrbi rejca za dobro počutje žvali ter kratkih razdalj, ki zagotavljajo svežino.

4. Kakšno hrano je mogoče poskusiti v sklopu Tedna restavracij?

Gostje lahko uživajo v izvirnih in inovativnih menijih, ki temeljijo na sezonskih in lokalnih sestavinah. Poseben poudarek je na surovinah z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, kot so goveje in perutninsko meso, mlečni izdelki ter sadje.

5. Ali so jedi v Tednu restavracij prilagojene sezonskim sestavinam?

Da, chefi prilagajajo menije sezoni – spomladanski Teden restavracij prinaša sveže in lahkotne jedi, medtem ko jesenski poudarja bogatejše okuse z navdihom jesenskega sadja in zelenjave, v vseh sezonah pa v jedeh kraljujejo tudi meso in mlečni izdelki z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«.

6. Kje lahko preverim seznam restavracij, ki sodelujejo v Tednu restavracij?

Seznam sodelujočih restavracij je vsako sezono objavljen na uradni spletni strani dogodka, kjer lahko preverite ponudbo in rezervirate svojo mizo.


Odmevi na dogodke

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito