Spomladanski Teden restavracij

Med 21. in 30. marcem 2025 boste imeli ljubitelji vrhunske kulinarike znova priložnost, da na spomladanskem Tednu restavracij okusite edinstvene menije priznanih slovenskih kuharskih mojstrov po dostopnih cenah. Tokratni poudarek bo na sezonskih in na kakovostnih slovenskih sestavinah, še posebej tistih, ki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. To so slovensko goveje in perutninsko meso, mleko in mlečni izdelki ter sadje. Tako preverjene slovenske surovine, ki so do kuharskih mojstrov prišle po najkrajši poti, dosegajo višje standarde kakovosti, ki jih boste lahko okusili v odličnih jedeh slovenskih chefov. Povprašajte po njih.
Teden restavracij je dogodek, ki dvakrat letno, spomladi in jeseni, združuje vrhunske slovenske restavracije, ki pripravijo posebne menije po ugodnih cenah. Namen dogodka je približati visoko kulinariko širši javnosti in poudariti pomen kakovostnih, v Sloveniji pridelanih in predelanih sestavin.
Seznam sodelujočih restavracij
V spomladanskem tednu restavracij 2025 bo sodelovalo 117 restavracij po vsej Sloveniji. Posebej izpostavljamo nekaj izbranih restavracij, ki bodo ponudile jedi iz preverjenih sestavin z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.
Osrednja Slovenija
- JB Restavracija (Ljubljana) – Janez Bratovž, pionir slovenske visoke kuhinje, pripravlja krožnike, kjer kraljujejo lokalne sestavine, kot so meso in mlečni izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.
- PEN KLUB restavracija (Ljubljana) – Mojmir Šiftar prepleta sodobne kulinarične pristope s kakovostnimi sezonskimi in certificiranimi sestavinami ter ustvarja edinstvena gastronomska doživetja.
- Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) – Luka Košir prisega na slovenske pridelke in izdelke izbrane kakovosti, kar se izraža v dovršenih okusih na krožniku.
Severna Slovenija
- Hiša Linhart (Radovljica) – Chef Uroš Štefelin prepleta tradicijo in sodobnost, z močnim poudarkom na sezonskih sestavinah in certificiranih mesnih in mlečnih izdelkih.
- Vila Podvin (Mošnje) – Martin Blejec v tej prestižni restavraciji ustvarja jedi, kjer kakovostne sestavine, vključno z mesom iz sheme »Izbrana kakovost«, igrajo ključno vlogo.
- Hiša Raduha (Luče) – Chefinja Martina Breznik združuje večdesetletno družinsko tradicijo s sodobnimi kulinaričnimi pristopi, pri čemer izstopajo lokalne in certificirane sestavine ter inovativna predstavitev jedi.
Vzhodna Slovenija
- Pavus, grad Laško (Laško) – Chef Marko Pavčnik v svoje krožnike vključuje lokalno pridelane sestavine in poskrbi, da je vsaka jed harmonija naravnih okusov.
- Galerija okusov (Novo Celje) – Marko Magajne ustvarja jedi, kjer vsak krožnik pripoveduje zgodbo in temelji na certificiranih mlečnih izdelkih ter kakovostnem mesu.
- Gostilna Rajh (Bakovci) – Leon Pintarič združuje prekmursko dediščino s sodobnim pristopom, kjer osrednjo vlogo igrajo lokalne sestavine in certificirani mesni ter mlečni izdelki.
Zahodna Slovenija
- Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah) – Vildana Patajac ustvarja pristne kraške okuse z lokalnimi sestavinami z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, kjer tradicija sreča sodobno kulinariko.
- Špacapanova hiša (Komen) – Ago Špacapan nadgrajuje družinsko gostinsko izročilo s poudarkom na vrhunskih lokalnih sestavinah in inovativnih pristopih.
- Bistro Štorja (Postojna) – Marko Stanković združuje lokalne sestavine in inovativne kuharske tehnike ter ustvarja jedi, ki odražajo notranjsko kulinarično dediščino.
Južna Slovenija
- Ošterija Debeluh (Brežice) – Chef Jure Tomič poudarja lokalne sestavine in vrhunske certificirane mesne in mlečne izdelke v svojih dovršenih jedilnikih.
- Gostilna Repovž (Šentjanž) – Grega Repovž združuje tradicijo in sodobno kulinariko v jedeh, ki temeljijo na lokalnih sestavinah in mesu izbrane kakovosti.
- Gostilna Rakar (Trebnje) – Uroš Rakar v svojih krožnikih uporablja le najboljše lokalne sestavine z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, kar zagotavlja avtentične in nepozabne okuse.
Celoten seznam restavracij in njihovih menijev je dostopen na uradni spletni strani Teden restavracij.

Kakšne so cene menijev?
Ekskluzivni meniji so oblikovani posebej za ta dogodek, cene pa so čim bolj dostopne:
- 25 € za osnovni meni,
- 28 € za menije v restavracijah z dvema srčkoma,
- 32 € za restavracije s tremi srčki,
- 36 € za vrhunske restavracije s štirimi srčki
Kaj pomenijo srčki?
Ocena restavracij v Tednu restavracij temelji na sistemu srčkov, ki jih podeljuje kulinarični kritik Uroš Mencinger. Srčki označujejo kakovost in doživetje, ki ga restavracija ponuja svojim gostom. Restavracije z enim srčkom predstavljajo zanesljivo kakovostno izkušnjo z dobro hrano in prijetnim ambientom. Dva srčka označujeta visoko raven kulinarične ustvarjalnosti in tehnične dovršenosti. Trije ali več srčkov pa so rezervirani za najboljše restavracije v Sloveniji, ki ponujajo vrhunsko gastronomsko doživetje z vrhunsko postrežbo in izbranimi sestavinami.
Kako rezervirati mizo?
Rezervacije za teden restavracij bodo odprte od 10. marca dalje. Svetujemo, da svojo mizo rezervirate čim prej, saj so najbolj priljubljeni termini hitro zasedeni. Rezervacijo lahko opravite prek uradne spletne strani.
Ne zamudite priložnosti in si pravočasno zagotovite svoje mesto za nepozabno kulinarično doživetje. Povprašajte po jedeh z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in doživite najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika!
Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.
Pogosta vprašanja o Tednu restavracij
1. Kaj je Teden restavracij?
Teden restavracij je kulinarični dogodek, ki gostom omogoča okušanje vrhunskih menijev priznanih chefov po dostopnih cenah.
2. Kdaj in kje bo potekal spomladanski Teden restavracij?
Spomladanski Teden restavracij 2025 bo potekal med 21. in 30. marcem v izbranih vrhunskih restavracijah po vsej Sloveniji. Restavracije, ki sodelujejo, so razpršene po vseh slovenskih regijah.
3. Kako lahko rezerviram mizo?
Rezervacije bodo odprte od 10. marca dalje. Mizo lahko rezervirate na spletni strani Tedna restavracij.
4. Katere restavracije sodelujejo v Tednu restavracij?
Sodeluje več kot 100 restavracij po vsej Sloveniji. Celoten seznam je dostopen na uradni spletni strani Tedna restavracij. Priporočamo, da čim prej ob odprtju rezervacij izberete svojo najljubšo restavracijo, saj se mesta hitro zapolnijo.
6. Ali lahko povprašam po jedeh z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?
Seveda! Številne restavracije, ki sodelujejo v spomladanskem Tednu restavracij, pri pripravi jedi uporabljajo sestavine z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povprašajte natakarja o jedeh, pripravljenih iz teh sestavin, in si zagotovite vrhunsko kulinarično izkušnjo, ki temelji na preverjeni kakovosti in svežini slovenskih živil.