»Izbrana kakovost – Slovenija« kroji menije tedna okusnih doživetij

Živila z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« bodo na spomladanskem Tednu restavracij, ki bo potekal od 21. do 30. marca, kraljevala na menijih sodelujočih restavracij. Znak zagotavlja, da so sestavine 100 % pridelane in predelane v Sloveniji ter izpolnjujejo višje standarde kakovosti in sledljivosti. Na novinarski konferenci so ambasadorji proizvodov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, priznani chefi Mojmir Šiftar, Luka Košir in Martina Breznik, predstavili, kako te sestavine uporabljajo pri ustvarjanju vrhunskih jedi in zakaj jim zaupajo.
Če ste kdaj jedli paradižnik, ki je dozorel na soncu v bližnjem vrtu, veste, o čem govorimo. Svežina in kakovost hrane, pridelane blizu nas, sta preprosto neprimerljivi. Certificirana živila z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavljajo, da so v celoti pridelana in predelana v Sloveniji ter podvržena strogim nadzorom.
Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo, je na konferenci gostince pozvala, naj na svojih menijih označijo kakovostne slovenske proizvode iz govejega in perutninskega mesa, mleka, mlečnih izdelkov ter sadja in izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Dodala je tudi: »Kmalu bodo dosegljivi tudi žito in izdelki iz žit. Nujno je, da se vsi zavedamo, pomena izbire teh živil.« Večja vključitev certificiranih sestavin v restavracije pomeni večjo prepoznavnost lokalne pridelave in večjo podporo slovenskim kmetom ter predelovalcem.
Okus, ki prepriča
Ko sestavine ne prepotujejo pol sveta, ampak so z bližnje kmetije ali pa so jih skrbno predelali v naših slovenskih obratih, takrat vemo, da ohranijo več okusa, vitaminov in svežine. Vsak pristen okus je rezultat kakovostne sestavine, zato je vredno izbrati mleko, ki diši po travnikih, meso, podvrženo strogemu nadzoru, ali sadje, ki je obrano v trenutku popolne zrelosti. Ne bojte se vprašati, od kod prihajajo sestavine na vašem krožniku.
Naj bo izbira slovenske hrane odgovornost
Spomladanski teden restavracij je odlična priložnost, da odkrijete, kako bogata in raznolika je hrana, pripravljena izpod rok vrhunskih kuharskih mojstrov. Ampak zakaj bi se omejili le na en teden? Tudi sicer ob obisku restavracij vprašajte po slovenskih sestavinah z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in spodbujajte ponudnike, da še pogosteje pred vas na krožniku postrežejo slovenska živila.
Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.