Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini | Priročniki

Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini

Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini 23.2.2024

Trgovinska zbornica Slovenije je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport izdala publikacijo z naslovom »Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini«. 

Ta izdaja predstavlja del aktivnosti, ki se izvajajo v okviru Akcijskega načrta za implementacijo Strategije za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, pod sloganom »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«.

Publikacijo si lahko prenesete tukaj >>>

Strategije in ukrepi za učinkovitejše upravljanje z zalogami

Publikacija ponuja praktične nasvete in usmeritve trgovcem, kako učinkoviteje upravljati z zalogami hrane, optimizirati nabavne in prodajne procese ter s tem zmanjšati količino odpadne hrane, ki nastaja v trgovskem sektorju. Poudarek je na prepoznavanju ključnih dejavnikov, ki prispevajo k izgubi hrane, in na predlaganju učinkovitih rešitev za njihovo obravnavo.

Pomen zmanjšanja odpadne hrane za okolje in gospodarstvo

S to iniciativo Trgovinska zbornica Slovenije stremi k ozaveščanju in spodbujanju trgovcev k odgovornejšemu ravnanju z viri, s čimer ne prispevajo le k ohranjanju okolja, temveč tudi k večji gospodarski učinkovitosti. Ta pristop je še posebej pomemben v luči globalnih in slovenskih prizadevanj za zmanjšanje odpadne hrane, kar je ključnega pomena za trajnostni razvoj in blaženje podnebnih sprememb.

Priloga:


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem