Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči | Recepti Teden restavracij |

Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči

5/5 - (1 vote)
Na belem krožniku je kuhan jezik s topinamburjem

Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen Klub

Sestavine:

(Za 4 osebe)

  • 1 goveji ali telečji jezik  »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2 čebuli
  • 2 korenja
  • 1 gomolj zelene
  • 200 ml bučnega olja
  • 2 rumenjaka
  • 30 ml belega vinskega kisa
  • 400 g topinamburja
  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 100 ml sladke smetane
  • 50 ml smrekovega olja
  • 50 g maltodextrina
  • sol, poper
  • solni cvet
  • regačica in kurja črevca

Postopek:

Jezik skupaj s čebulo, korenjem in zeleno postavimo v lonec, prelijemo s hladno vodo in začinimo s soljo in poprom. Zavremo in kuhamo 1,5 ure na srednjem ognju. Odcedimo in jezik še topel olupimo. Ko je jezik ohlajen, ga narežemo na salamoreznici na debelino 0,5 cm.

Iz rumenjaka in bučnega olja naredimo majonezo in jo začinimo z belim kisom in soljo.

Polovico topinamburja narežemo na čim tanjše rezine in vložimo v jabolčnem kisu in 200 ml vode.

Drugo polovico topinamburja olupimo z žlico in skuhamo v vreli vodi do mehkega. Zmeljemo skupaj s smetano v gladko kremo in začinimo s soljo.

Smrekovo olje in maltodextrin zmešamo z metlico v prah.

Ob serviranju končamo krožnik s solnim cvetom in divjimi zelišči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...

Goveji tatar

  • Avtor recepta: chef Ian Kržmanc, Operna kletSestavine:Za 1 osebo100 g pljučne z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 5 g soli5 g popra10 g šalotk5 g kaper2 g čilija5 g kislih kumaric1 rumenjakPostopek:Govejo pljučno nasekljamo na zelo majhne koščke, začinimo s šalotko,…

  • Več...

Jajca in topinambur

  • Avtor recepta: chef Marko Magajne, Galerija okusovTemperiran rumenjakSestavine4 jajca L velikostisolni cvetPostopekSous vide kuhalnik nastavimo na 63 °C, vanj damo jajca in jih kuhamo 1 uro. Ko so kuhana, jih vzamemo iz vode, oluščimo in odstranimo beljak. Uporabimo samo rumenjak,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem