Goveja lička z belim fižolom in zeliščnim šopkom | Recepti Teden restavracij |

Goveja lička z belim fižolom in zeliščnim šopkom

5/5 - (1 vote)
Fudo, goveja licka, beli fizol in zeliscni sopek

Avtor recepta: chef Robi Breznik, Fudo

Sestavine:

Goveja lička

  • 1 kg očiščenih govejih ličk  »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 100 g rumeno korenje
  • 100 g korenje
  • 100 g rumena koleraba
  • 50 g gomoljne zelene
  • 50 g shiitake gobe
  • 20 g svežega ingverja
  • 200 g rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica gorčice
  • sol, poper
  • 200 ml rdečega vina
  • 100 ml olivnega olja
  • 1 l zelenjavnega fonda
  • zeliščni šopek (rožmarin, timijan, žajbelj, luštrek )

Beli fižol

  • 300 g debelega belega fižola
  • 100 g šalotke
  • 100  g svežega kumkvata
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 100 g mlade čebule (samo zeleni del )
  • 50 g masla
  • sol in roza poper

Zeliščni šopek

  • Berivka, rukola, mladi listi rdeče pese, koper, meta, koriander, limonov sok in olivno olje

Priprava:

Goveja lička

Očistimo lička maščobe in zunanjih kit. Olupimo in na kocke narežemo vso zelenjavo. Sesekljamo čebulo in česen.

Lička na vročem olju iz obeh strani popečemo in jih damo na stran.

Na maščobi od pečenja nato dušimo čebulo, česen in zelenjavo. Na zmernem ognju dušimo zelenjavo približno 10 min, da karamelizira. Dodamo še zelišča.

Nato dodamo dušeni zelenjavi še lička, začnimo s soljo in poprom ter zalijemo z rdečim vinom. Pokuhamo, da vino povre in zalijemo z zelenjavnim fondom.

Lička z zelenjavo prestavimo v pekač in pokrito kuhamo/pečemo v pečici na 160 stopinj 2 do 2,5 ure.

Lička so gotova, ko jih z vilicami lahko razkosamo. 

Lička lahko serviramo z zelenjavo, v kateri so se kuhala, ali pa omako precedimo skozi sito ter tako uporabimo samo omako, ki jo polijemo po ličkih.

Beli fižol

Fižol dan prej namočimo. Naslednji dan vodo odlijemo, v lonec nalijemo svežo in fižol kuhamo 25 do 30 min, odvisno od kvalitete fižola.

Na maslu prepražimo nasekljano šalotko. Dodamo drobno narezan kumkvat in kuhan fižol ter zalijemo s fondom kuhanih ličk. 

Dušimo 5 minut in na koncu dodamo še mlado čebulo.

Kako serviramo:

V krožnik najprej naložimo kuhani fižol, obložimo z govejimi lički in polijemo z omako.

Na koncu garniramo z zeliščnim šopkom, ki ga pokapamo z olivnim oljem in malo limoninega soka. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...

Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči

  • Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen KlubSestavine:(Za 4 osebe)1 goveji ali telečji jezik  »izbrana kakovost – Slovenija«2 čebuli2 korenja1 gomolj zelene200 ml bučnega olja2 rumenjaka30 ml belega vinskega kisa400 g topinamburja100 ml jabolčnega kisa100 ml sladke smetane50 ml smrekovega olja50…

  • Več...

Goveji tatar

  • Avtor recepta: chef Ian Kržmanc, Operna kletSestavine:Za 1 osebo100 g pljučne z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 5 g soli5 g popra10 g šalotk5 g kaper2 g čilija5 g kislih kumaric1 rumenjakPostopek:Govejo pljučno nasekljamo na zelo majhne koščke, začinimo s šalotko,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem